Quantcast
Channel: larsspiser – Lars spiser – oppskrifter & matglede
Viewing all 181 articles
Browse latest View live

Moesegaard Museum

$
0
0

Min blogg heter «lars spiser». Og har du besøkt den litt så vet du at det i all hovedsak er matoppskrifter som blir til hjemme på gutterommet som blir presentert her. Målet med bloggen er å inspirere deg som leser til å koke mat selv, bruke gode råvarer, lage til hyggelige sammenkomster rundt bodet hjemme hos deg, utforske nye smaker og nyte bordets gleder. I blandt skriver jeg om gode opplevelser fra restauranter som har blåst meg av banen med gode retter, og en sjelden gang så skriver jeg om  og helt annet. Dette er dagen for å skrive om noe helt annet – nemlig et museum, nærmere bestemt Moesegaard Museum i Århus, DK. 

I tillegg til å være opptatt av å spise er jeg nemlig utrolig interesert og glad i form, arkitektur, musikk – ja, alt som kan kalles kultur. Jeg har ikke til vane å løpe ned dørene på kulturhistoriske museum, men du finner meg ofte på kunstutstillinger og svingende rundt med kamera for å fange fine øyeblikk – ofte er det rom, arkitektur og design som fanges på film. 

Denne uken har jeg vært noen dager på en tur for å spise i Århus. Turen var en organisert pressetur iscenesatt av Visit Denmark. Vår presseansvarlige Julie startet allerede ved ankomst å fortelle om et museum jeg bare måtte oppleve. Jeg innrømmer det med det samme – jeg hadde kun restauranter og matopplevelser i hodet. Etter utallige retter på fantastiske restauranter hadde vi en dag helt åpen, og jeg tenkte – Lars, gi det museet en sjans. Som tenkt så gjort – jeg heiv meg I en taxi og dro det lille stykke ut av sentrum. Det er en kort tur, men etter dager med brostein under føttene var det herlig å se havet, de store bøkeskogen og bølgende landskap på vei ut til Moesegaard. Plutselig svinger taxi’ av hovedveien og kjører ned en lang alé, og i enden av denne aléen ligger det et helt fantastisk og under bygg. 

Arkitektkontoret Henning Larsen står for dette helt unike komplekset. Det er som om de har veltet en høyblokk og gravd den halvveis ned i jorden. Som en modernistisk og stram betongblokk som har blåst ned og blitt slukt av kulturlandskapet. Som om tiden har arbeidet og naturen har overtatt for arkitekten ved at gresset har slått rot og barn leker opp over sidene av bygningskroppen. Et helt absurd, men vakkert skue. 

Inne i museet møtes man av en gigantisk hall med lys inn fra tre sider. Her finner man deler av utstillingen og rikelig med sittegrupper og en fantastisk fresh cafe. Allerede ved menykartet her tenkte jeg at her har norske museumskafeer noe å strekke seg etter. 

Etterhvert som gleden og overraskelsen over arkitekturen og rommene hadde lagt seg litt så slo det meg. Det myldrer av barn her. De løper, støyer og lever. Alle danske museer har gratis inngang for barn under atten år. Det gjør at musene er fyllt opp av barnefamilier og skoleklasser som får lov til å bruke huset. Skoleklasser og grupper med barnehagebarn beveget seg som lekende ormer gjennom museet. 

Store deler av utstillingene er interaktive som krever at de besøkende er aktivt deltagende. Det er muligheter for å forske, grave, tegne, gjette, se filmer, spille spill og utforske på dette museet. Raust var ordet som surret i hodet. Det er faktisk ingen sure museumsvoktere som hysjer. De er erstattet med pedagoger som bruker museet til å la de besøkende utforske, leke, lære og oppleve. Tenk å få lære om steinalder, bronsealder, jernalder og vikingtiden på en slik måte. Dette står i en voldsom kontrast til dagene med Ofag på Strømdahl barneskole på 70-tallet (må nesten le litt av den fantastiske utviklingen) 

En del av museet hadde viet rommene til en etnografiske utstilling om døden – eller mer presist hvordan vi mennesker lever med døden. Det var en utrolig spennende vandring gjennom mange kulturers og samfunns forskjellige tradisjoner rundt dette tema. Så tankevekkende, rart og fint. 

Dette er et sted du bare må besøke. Og tro meg – har du barn som er skeptiske til slike familieturen som mor eller far foreslår i håp om å bygge ungens karakter, ja da skal du la dem oppleve Moesegaard Museum. Jeg våger å satse inngangsbilletten på at de reiser derifra oppglødde og forbløffet. 
Når du først er ute ved Moesegaard sett av god tid. Pakk gjerne med en picknick-kurv og nyt den på det gresskledde taket. Og legg gjerne inn en tur ned til Moesegaard strand for en dukkert i friskt hav før du farter videre! 

Museflettene mine vet det ikke ennå, men de skal oppleve, leke og lære på Moesegaard i påskeferien! 

Saken er skrevet i samarbeid med Visit Denmark og Visit Aarhus, men meningene og skribleriene er helt og holdent mitt tankegods. Lars spiser, han lar seg ikke kjøpe – men kanskje lar han seg skremme litt av utstillingen …


Restaurant Substans,  rustikk Michelin-stjerne

$
0
0

For meg er det å møte gode kokker litt som for en fotballfrelst å møte Messi eller Ronalda. Jeg blir starstrucked. Jeg tar meg selv i å se ned, stotre frem ordene og bli skjelven i knærne. Det er helt fantastisk å få lov til å spise maten til så dedikerte fagfolk og kunstnere. I forrige uke var jeg så heldig å være invitert med på et lunsjbesøk hos akkurat slike kokker på Restaurant Substans i Aarhus, DK. 

Takket være VisitDenmark skulle jeg og noen matnerdekollegaer få oppleve litt av matscenen i det som kan kalles Danmarks gastronomiske satsingsområde og matfat. 

80 % av maten som dyrkes i Danmark produseres i området rundt Aarhus. Her finner dynasti fra store industrilandskap til småprodusenter av nisjeprodukter. Det gledelige er at stadig fler produserer matvarer økologisk og driver et landbruk som er sustainable. (Eller hva det heter på norsk) 

På Restaurant Substans har Louise og René Mammen valgt å satse nesten utelukkende på økologiske råvarer – enkelt og greit fordi de er mest naturlige, smaker best og er den beste måten å bevare en sunn klode.

Jeg vet noen av dere har sett populærvitenskapelige program på anke og tenker «særlig» – greit nok det, men jeg er uenig med deg … 

Dette er hva Substans selv skriver om restauranten på sine nettsider:

Hos Substans dyrker vi det afslappede gourmetmåltid. Vi har fokus på velsmag, solidt håndværk og økologiske råvarer fra lokale producenter. 

Vi har sågar modtaget det økologiske guldmærke!

Vi elsker naturen og alle de skønne råvarer, den skænker os!

Dybest set vil vi bare gerne dele ud af vores madglæde.

Vinen på Substans er også økologisk og afslappet. Og ofte ufiltreret. Der er jo ingen grund til at tilsætte alt for mange kemikalier i vinen, når den smager bedre og sjovere uden. 

Vi har også en plads i vinkælderen, til de vine alle kender – (hvis man er mere til klassisk…)

Så kom frisk. Vi glæder os til at lave mad til jer. 

Og det er nettopp den rustikke ujålete stilen jeg elsker ved Substans. Interiøret er enkelt og rett opp og ned med klare linjer til skandinaviske design. Lyst tre, nakne bord, enkle blomster og et stearinlys. Den absurde og fantastiske kunsten av den danske kunstneren Mette Ahlgreen

Den slentrende, men informative og tilstedeværende servicen fra kokker, vinkelner og servitører. Kompliserte teknikker med gode råvarer som alikevel oppleves enkle på tallerkenen. Rene smaker. Alt man kan ønske seg når en Michelin-stjerne møter matglede og enkelhet. 

Anders Husa, min food-buddy på denne turen skriver godt om gode ting på restaurant-scenen i Skandinavia. Sjekk ut hans skriblerier om Aarhus på bloggen hans.

Vår lunsj kan du se på bildene her. 

Bakt og grillet løk

Tomater i citrus og lavendel

Surdeigsbrød og pisket smør

Puré på erter

Terte med blåskjell

Og neste gang du skal på en romantisk tur til Danmark, eller skal feire dine foreldres gullbryllup – ta en tur til Århus og opplev dette stedet. At Aarhus også er Europas kulturhovedstad i 2017, og derfor renner over av kulturelle karameller og fantastiske satsinger på mat og kultur trekker jo ikke akkurat ned. Go there, det er dejlig! 

Innlegget er skrevet i samarbeid med Visit Denmark, som også tok regningen. Ordene og meningene er mine – ellers hadde jeg ikke skrevet dette! 

Høst-rein

$
0
0

Nå er det høst. Ungene og jeg var så heldige å få noen dager i Rauland i høstferien. Etter dager med turer i fjellet med fantastiske høstfarger og kvelder foran peisen kom lysten på ekte norske smaker. Sa da vi kom hjem var planen klar – vi skulle ha vilt og vi skulle ha sopp og bær. Som tenkt så gjort. Det ble reinsdyr som fikk følge av en puré laget på gulrot, persillerot og sellerirot, smørstekt kantarell, timianbakte morenepoteter og en blåbær- og rødvinssaus. Dette er en rett som er enklere å lage enn det ser ut til. Sett på god musikk på kjøkkenet mens du prepper råvarene, lag en ting av gangen og plutselig har du en liten festmiddag. 

Jeg er så heldig at jeg har tørket kantarell som jeg har på norgesglass hjemme. Har du ikke det får du fremdeles kjøpt fersk kantarell i mange butikker. Oppskriften er til 4. 
Dette trenger du:

• 800 gram reinsdyrfilet. Selv hadde jeg biff av plommen på dyret.

• 2 rause never fersk kantarell eller 1 neve tørket

• Usaltet smør til steking av kjøtt og sopp

• Morenepoteter

• Frisk timian

• God olivenolje til potetene

• 2 gulrøtter, skrelt og kuttet i små terninger

• 1 stor persillerot, skrelt og kuttet i små terninger

• ½ sellerirot, skrelt og kuttet i små terninger

• 1 ss grovhakket rosmarin

• 1-2 dl olivenolje til puréen

Sausen

• 1 stor sjalottløk, finhakket

• 1 ss brunt sukker

• 3-4 knuste enerbær

• Sort pepper

• 2 dl rødvin

• 3-4 dl god viltkraft (eller ferdig kjøpt kraft)

• 1 neve blåbær i sausen, og noen blåbær til å pynte med.

• 1-2 ss kaldt usaltet smør

Slik gjør du det:

Start med å skrelle og kutte til grønnsaker, rens kjøttet for eventuelle sener og vask potetene. Ha potetene i et ildfast fat med salt, nykvernet pepper, frisk timian og en god klunk olivenolje. Bland godt og sett det i ovnen på 225 grader i ca 25 minutter.


Har du tørket sopp legger du dem i bløt i kokende vann nå. 


Finn frem ei gryte til sausen. Sauter løken i godt med smør. Ha i det brune sukkeret og la løken karamelliseres noe. Hell på rødvin og kok opp. Reduser til du har nesten er marmelade. Hell på kraft, ha i enerbær og pepper – kok opp. Reduser sausen noe. Ha i blåbær. Kjør sausen med en stavmikser og sil den. Til skutt pisker du inn terninger av kaldt smør og smaker til med salt og pepper. Hold varm 


Kok opp lettsaltet vann og kok grønnsakene møre. Hell av vannet, ha i rosmarin og olivenolje. Kjør grønnsakene til en fin puré. Smak til med litt sitron. 

Så steker du kjøttet i mye smør på sterk varme. Ha gjerne litt frisk timian i panna. Stek kjøttet 3-4 minutter på hver side og øs hele tiden smør over kjøttet under steking. Legg kjøttet tilside å la det hvile noen minutter før du kutter det i serveringsstykker.  

Stek tilslutt kantarellen i pannen du stekte kjøttet i. Bruk litt salt og pepper – og så mye smør du har hjerte til.  


Finn frem varme tallerkener, legg opp puré, kjøtt, poteter og sopp. Avslutt med litt saus og noen friske blåbær.  

Kos deg med maten og nyt fine høstkvelder!  

Gulasj

$
0
0

Når Mads drar til Ungarn på motsatt side er ikke jeg snauere enn at jeg lager min egen versjon av den ungarske nasjonalretten Gulasj. Dette er ikke første gangen denne varmende gryta med mengder paprika står på bordet hjemme hos oss, men hver gang utforsker jeg nye ideer og råvarer i gryta. Tradisjonelt er det storfekjøtt i en gulasj. Akkurat nå er det sesong for lammekjøtt så jeg har laget min gulasj på bog av lam. For å gi gulasjen litt mer dybde har jeg også hatt 2-3 ss honning i gryta. I tillegg har jeg i gulrøtter i dag – ungene digger det og da ble det slik. Det burde du prøve ut også. Dette er en fin søndagsmiddag eller en deilig gryte å sette på bordet når du får venner på besøk en høstkveld. Retten er lett å lage til en hel menighet, så rop ut invitasjoner på gater og streder. Denne oppskriften er til 4 sultne. Dette trenger du:

• 800 gram strimlet kjøtt av bog, lam eller storfe

• 2 store rødløk, grovhakket

• 4-5 hvitløksfedd, finhakket

• 2 røde paprika, grovhakket

• 3 gulrøtter, kuttet i skiver

• 1 purreløk, kuttet i skiver

• 4-5 poteter, kuttet i terninger

• 1 liter god kraft (kan bruke buljongterning)

• 150 g tomatpuré

• 1 ss røkt paprikapulver

• 1-2 ts karve

• Salt og pepper

• 2-3 ss akasiahonning

• Rørosrømme eller seterrømme

• Litt finhakket kruspersille

• Godt brød

Slik gjør du det: 

Dette er perfekt mat å lage dagen før eller gjøre klar før du legger ut på søndagsturen. Og slik gjør du.

Start med å kutte alle grønnsakene som beskrevet over. Kutt kjøttet i terninger og ha kraften klar.

Så finner du frem en jerngryte og sterk kjøttet i smør på sterk varme. Salt og pepre underveis. Stek gjerne kjøttet i to omganger – du vil nemlig ikke koke kjøttet. Ha kjøttet over på en tallerken, ha mer smør i gryta og stek løk, hvitløk og gulrøtter gyldene. 

Ha på paprikapulver, karve og tomatpuré. La det steke inn mens du rører i 2-3 minutter. Denne øvelsen gjør at den ”rå” tomatsmaken avtar og du får en fin dybde i gryta. Ha så i honning, kraft, det stekte kjøttet, paprika, poteter og purreløk. 

Rør rundt et par ganger, kok opp og ha på lokk. La gryta stå og putre i 30-40 minutter til kjøttet er mørt.


Mens gulasjen koker dekker du bord, finner frem godt smør, rømme og finhakket litt kruspersille. 

Rop inn folka dine, sett gryta på bordet, strø over litt kruspersille og digg inn.  

Håper du lar deg friste og tar en ungarsk aften!

Vilt digg risotto

$
0
0

Naturen er fantastisk. Til en hver tid sørger den for at nye råvarer er klare for å høstes, sankes og fanges. Jeg er glad i alle årstider, men må innrømme at jeg holder en knapp på høsten og høstens fantastiske grøde. I dag har jeg igjen laget en rett med viltkjøtt og kantarell. Jeg vet jeg har gjort det tidligere i høst, men jeg klarer bare ikke å la slike råvarer være nå. Så her kommer en høstrisotto. Risottoen er laget som vanlig med sjalottløk, smør, parmesan, god viltkraft og litt mascarpone (kan sløyfes). Garnityret er smørstekt kantarell og en forsiktig stekt filet av reinsdyr. Har du tilgang på annet vilt så kjør på. Både elg, hjort og rådyr vil fungere skikkelig bra. Oppskriften er til 4. 


Dette trenger du:

• 6-800 gram filet av hjort, elg eller rein ( hjemme hos meg gikk jeg for rein)

• 1 raus neve tørket kantarell eller annen skogsopp

• Frisk timian

• 350 gram risottoris

• 2 dl tørr hvitvin eller en syrlig eplejuice

• 1 liter viltkraft (kan bruke buljong om du ikke har kraft)

• 3-4 sjalottløk, finhakket

• 2 hvitløksfedd, finhakket

• 2-3 rause never bladspinat, vasket og tørket

• 2-3 ss mascarpone

• 2-3 ss usaltet smør

• 1 raus neve revet parmesan

• Sitron

• Salt

• Pepper

Slik gjør du det:

Start med å skylle risen godt, varm kraft til kokepunktet, kutt grønnsaker som beskrevet over og sørg for at kjøttet er romtemperert. Riv parmesan, finn frem smør og mascarpone. Vask og tørk spinaten.

Selv brukte jeg tørkede kantareller som jeg la i bløtt i kokende vann i 10 minutter. Har du ferske kantareller så renser du dem.

Finn så frem en stor stekepanne med høye kanter og sauter løk og hvitløk i smør. Ha så i risen og la den surre med løken i panna til den blir blank. Så har du i vin/eplejuice og lar det koke ut mens du hele tiden rører. Når dette er kokt inn starter du å spe med en og en øse kraft som du lar koke inn mellom hver gang. Stopp aldri og røre i denne prosessen (som tar 18 minutter) Når risen er myk, men har en liten tyggemotstand i kjernen rører du inn smør, mascarpone, parmesan og spinat. Ha på lokk og la risottoen hvile i noen minutter. Smak til slutt til risottoen med noen dråper sitron. 

Så kjøttet – stek det i en varm panne. Stek kjøttet sammen med litt frisk timian og 2-3 hele hvitløksfedd. Ha på salt og nykvernet pepper. Stek kjøttet 2-3 minutter på hver side og la det hvile i 7-8 minutter før du skjærer det i skiver på ca 1 cm. 

Stek sopp og litt timian i godt med smør. Smak til soppen med salt og pepper. 

Tilslutt finner du frem 4 store varme tallerkener. Øs opp risotto og dunk tallerkenen i bordet så risottoen flyter fint ut. Legg på kjøtt og sopp. Dryss over litt parmesan og avslutt med noen dråper sitron og en god olivenolje. SPIS!  


Lar du deg friste?!

Indisk kyllinggryte

$
0
0

En av gledende ved at ungene i huset vokser opp er at de er stadig mer glad i ”voksen-maten” som jeg lager. Det er noe eget ved å koke noe godt, sette seg til bords sammen med de man er glad i, og dele gode smaker og bare få vært sammen. Da jeg lagde denne indiske gryten var det akkurat slik det ble – alle spiste og koste seg, fortellinger og tanker fra dagen ble delt og jeg tenkte at jeg er en heldig pappa. Så kanskje det er på tide å koke en varmende gryte til de du er glad i og roe ned rundt bordet i helgen? Dette er en enkel gryte hvor du kan bruke både kylling, storfe eller lam – det eneste som påvirkes da er koketiden. Styrken på gryta regulerer du ved å ta mer eller mindre rød chilli. Alle de andre krydderne er kun med på å gi smak og dybde til gryta, så ikke sløyf noen av dem. Slike gryter basert på hermetiske tomater er perfekt nå i kulden – de varmer inn til bein og hjerte. Oppskriften er til 4.


Dette trenger du: 

• 4 kyllingbryst kuttet i gaffelbiter

• 2 rødløk

• 2-3 fedd hvitløk

• 1 ss fersk, revet ingefær

• 2 røde chili

• 1 ts gurkemeie

• 1 ts spisskummin

• 1 ts knuste korianderfrø

• 2 ts garam masala

• 1 ts kardemomme

1 kanelstang

• 2 bokser hermetiske cherrytomater – min favoritt er cherrytomatene fra Mutti.

• 3 dl kokosmelk

• 1 dl malte cashewnøtter

• salt

• en neve frisk koriander

Slik gjør du det: 

Start med å riste alle krydderne i en tørr panne og knus dem sammen i en morter. Kutt løken i grove biter, finhakk chilli og hvitløk, og riv ingefær.


Ha så løk, chilli, hvitløk og ingefær i en jerngryte sammen med litt olje. Stek dette på middels varme til det er nesten gjennomsiktig. Ha så i alle krydderne + kanelstangen, bland godt og la det surre i gryten i 4-5 minutter før du heller på to bokser med hermetiske cherrytomater og en boks med kokosmelk. Jeg bruker alltid cherrytomatene fra Mutti / Oluf Lorentzen i slike gryter. De har en sødme, men samtidig en syrlighet som fungerer veldig godt i slike smakssterke gryter. Du får tomatene på velassorterte matbutikker som f.eks Meny. 

Bland godt og la gryta stå og putre i noen minutter. 

Mens gryta godgjør seg steker du kyllingen i olje – ha på salt og pepper. Når kyllingen er gjennomstekt har du den over i gryta de siste minuttene før servering. Totalt trenger denne gryta ikke noe mer enn 30 minutter. 

Så finner du frem en stavmikser og kjører cashewnøttene til et grovt mel og rører det inn i gryta. 

Smak til slutt til gryta med litt salt og dryss over litt frisk koriander før du setter den på bordet.

Server den indiske kyllinggryta med ris, nanbrød, en god chutney og litt yougurt.

Håper du lar deg frist!  

Dette blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Oluf Lorentzen og MUTTI 

Noma

$
0
0

Hvor skal man begynne? Jeg har spist på noma! Jeg har spist på verdens beste restaurant! Jeg har spist mitt livs måltid! Jeg har drukket den beste juicemenyen / pairing! Jeg har sett servitører, kokker og vinkelner danse den vakreste moderne ballett! Jeg har møtt visjonære predikanter for et nytt kjøkken, en ny bærekraftig råvare-tankegang! Jeg har spist insekter! Jeg har spist grønnsaker tilberedt på en måte som gjør at jeg kunne vurdert seriøst å bli vegeterianer! Jeg har blitt invitert inn i et nytt univers! Jeg har fått et nytt referansepunkt som nesten ødelegger for de neste matopplevelsene! Jeg har opplevd helt nye smaker! Jeg har opplevd helt nye smaker i kjente råvarer! Jeg er, på godt norsk, blow’n away!

Noma. Vet nesten ikke om jeg skal kalle det en restaurant. For meg så var det mer som å få lov til å smake på en visjon. En visjon om noe nytt, ekte, ujålete, naturlig og helt vilt godt!

Noma er en restaurant som huser ca 50 personer og har 100 kokker som koker. De har kokker som prepper fra før hanen galer.  De har kokker som vasker ned hver cm av kjøkkenet når det gryr av dag. De har 2 professorer i biokjemi som forsker på fermentering og behandling av råvarer. De har et testkjøkken, hvor sjefen selv, René Redzepi leder arbeidet sammen med 3 andre kokker. I testkjøkkenet prøves det ut ideer til nye retter – og noen få kommer så langt som på gjestenes tallerkener.

Noma har for lengst vokst seg ut av sine lokaler. Så de har fått satt opp et tun med containere bak estauranten. Her skjer mye av den spennende forskningen de bedriver. Containerne har forskjellige funksjoner. 

Her preppes det vilt, her er det fermentering, tørking, lagring på forskjellige temperaturer og fiktighet. Alt nøye overvåket av kyndige kokker og vitenskapsfolk. 

Det er ca 35-40 fast ansatte kokker på Noma. Alle de andre kokkene kommer til København for å lære. I 3 mnd jobber de på alle stasjonene i restauranten for å få «the full Noma experience», som Mads Klippe (Noma’s Somelier fortalte) Kokkene som er ansatt som praktikanter får alle delta på det de på Noma kaller «saturday night prodject». Det er en greie hvor alle de ansatte samles etter service, en lørdag i mnd. Her får noen utvalgte liv til å presentere forslag til nye retter. «Det har kanskje skjedd 2-3 ganger at noen av disse rettene har kommet så langt som på menyen, men det er utrolig viktig kreativt verksted for våre kokker. Vi vil at de skal bevare en kreativitet når de arbeider hos oss» forteller Mads Kleppe. 

Samtidig er han tydelig på at det er helt avgjørende for Noma’s kvalitet at hver eneste rett som kommer ut i restauranten har eksakt samme kvalitet. «Alle retter skal være 100% like», forkynner han.

Noma har som sagt vokst seg for store og har nå startet arbeidet med å bygge opp en helt ny restaurant litt lenger ut av sentrum av København. De ønsker å forsette utviklingen, og noe av den nye tanken er at de skal rendyrke sesongene enda mer enn de allerede gjør. Det vil bety at vår og sommer vil Noma være en rent vegetarisk restaurant. Høsten vil åpne opp for vilt, mens på vintermånedene vil de bruke råvarer fra havet mer. Et spennnende prosjekt jeg gleder meg til å gjeste. 

Før nyåpning vil René Redzepi, Mads Kleppe og resten av Noma jobbe på spreng. Utforske nye kjøkken og nye metoder. Det går rykter om at hele teamet skal til Mexico (eller et annet sted i sør-amerika) for å jobbe en periode – slik de tidligere har flyttet noma til både Japan og Australia. Mads forteller også at han vil bruke tiden sin til å fortsette å reise rundt å samle sammen venner (les: vinprodusenter) som lager produkt med samme lidenskap og dedikasjon som kokkene på Noma leverer. Jeg kan nesten ikke vente med å komme tilbake. 

Skal du få med deg Noma slik det er i dag må du være kjapp. De la ut mulighetene for reservasjon for Januar og februar 2017 denne uken. Etter det må du smøre deg med tålmodighet og vente ett års tid.

Jeg skal ikke forklare så nøye hva jeg selv ble servert denne kvelden, men jeg skal har lagt ut bilder i kronologisk rekkefølge av hva som dukket opp på bordet de fire timene jeg satt til bords. 

Levende skalldyr fra kalde farvann i nord blir vist frem ved bordene før serveringen starter.
Apple of the seasonFresh sliced scallop Knekkebrød confitert i andefett, skogsmaur og syreAutum platterRaddish piesurdeigsbrød med hvete fra Öland og smør fra Rørosmilk curd with fresh walnuts and parsleysea urchin with cabbageCharred langustinelangustine with onion and lavenderbutternut squash, barley and caviarpoached kingcrab and egg yolk saucewhole roasted wild grey duckcharred greensduck – breast, brain, neck, wing and legcrispy duck – Noma stylea dessert of potatoe and plumsblack currant wood ice cream and roasted koninivasket og fritert mose og tørket sopp – sprayet med sjokolade egg liqueuretiopisk kaffe, roasted av Tim WendelboeTakk til Visit Denmark som brukte sine kontakter og venner på Noma for å få meg inn en lørdag i november – makan! Og en særlig takk til Mads Kleppe som fulgte meg gjennom alle retter og som tok seg tid til over en time med fortellinger, spørsmål og svar «behind the scenes» på det som må være verdens beste restaurant.

Man kan ikke skrive om Noma uten å nevne servicen der. At dette kommer helt til slutt i innlegget er på ingen måte et uttrykk for at det er mindre viktig – snarere er det for at det er noe jeg vil du skal sitte igjen med etter å ha lest dette. Fra man kommer til man går møter man vennlige blikk. Hvem enn som kommer til bordet har en vennlig, kunnskapsrik og nesten hjemmekoselig profesjonalitet. Servitører og kokker danser som om de var koreografert, alikevel alltid villig til å stoppe opp for eventuelle spørsmål fra en gjest, et tomt glass ellers vennlig nikk bare for å gjøre oss som gjester oppmerksomme på at vi er sett.

Jeg har vært heldig å spist på mange gode restauranter, også noen tre stjerner Michelin restauranter, etter som årene har gått. Den helhetlige opplevelsen av Noma setter alt annet i skyggen – uten at de andre opplevelsene har vært dårlige. 

Bare det å bli møtt av Mads og en kollega ute ved taxi’, velkomsten fra alle kokkene i døren og til du blir fulgt trygt inn i taxi’ ved avreise var fantastisk. En slik service er fremmed, men når det ligger så mye hjerte i den oppleves den som en varm omfavnelse.

Takk for opplevelsen, maten og drikken – det var en livets aften! 

Og for ordens skyld – jeg betalte dette selv 😉

Fakta: 

• Noma er en gourmet-restaurant, Christianshavn, København i Danmark med nordisk/skandinavisk mat.

• Sjefkokk og innehaver er René Redzepi, som tidligere arbeidet på restaurantene The French Laundry, El Bulli og Jardin des Sens.

• Sommelier er norske Mads Kleppe.

• Navnet har sin opprinnelse i de to ordene «Nordisk» og «Mad».

• Restauranten ble stemt frem til å være den 10. beste i verden i tidsskriftet Restaurant Top 50 i 2008. I april 2009 kom Noma på tredjeplass, mens restauranten gikk helt til topps på listen i 2010, 2011, 2012 og 2014. 2.plass 2013, 3.plass 2015.

• Noma vant i 2009 også «The Chefs’ Choice award», som er kjøkkensjefene på de 100 beste restaurantenes egen rangering.

• Noma har to stjerner i Michelinguiden.

Her kan du lese om foodie-kollega Anders Husa’s siste besøk til Noma

Biff Stroganoff 

$
0
0

Retro gryte på gutterommet i dag. Retro gryte – Biff Stroganoff

Hadde du sagt til meg før jeg ble glad i å lage mat, at i dag skal vi ha gryterett, hadde fått et litt surt tryne i retur. Etter utallige ungdoms-leirer og kor-turer på 70- og 80-tallet hvor det var gryteretter servert til alle middager, har gryteretter vært synonymt med en kjedelig brun guffe. Biff stroganoff var kongen av de kjipe gryterettene. Med seigt kjøtt og boks-champignon var dette virkelig bunnen for en ung kar. Etter hvert som jeg har blitt glad i å lage mat har derimot gryteretter, eller rettere sagt, mat kokt i gryte blitt noe av det beste jeg kan spise. Det er noe med retter hvor alle ingrediensene får riktig koketid, får trekke til seg og avgi smaker til hverandre. Bare tenk deg en god fårikål, gjerne dagen derpå. Eller kalvekjøtt kokt i vin med rotgrønnsaker. Klassiske gryter som Bouef Bourgignon. Man må jo bare elske det, og det er ikke uten grunn at grytemat ofte kalles for kokkemat – det er det kokkene helst vil spise selv. Så i dag har jeg laget min egen, ujålete variant av Biff Stroganoff. Oppskriften er til 4 sultne, men lag gjerne dobbel porsjon. Du vil nemlig prise deg lykkelig når det er nok rester igjen dagen etterpå. 


Dette trenger du:

• 800 gram entrecote, alternativt kan du bruke bog eller høyrygg, men da må du koke gryta 1 times tid ekstra.

• 6-8 champignon, delt i 4

• 2 store kepa løk, grovhakket

• 3 fedd hvitløk, grovhakket

• 2 ss god tomatpuré

• 2 dl rødvin

• 2 dl god kjøttkraft

• 1 boks creme fraishe

• Salt og pepper

• Frisk timian

• Smør til steking

Potetstappe:

• 15 Mandelpoteter, skrelt og kuttet i store terninger

• 4 hvitløksfedd, knust

• Matfløte

• Usaltet smør

• Sitron

Slik gjør du det:

Start ned å skrelle poteter, kutte champignon, løk og hvitløk og del kjøttet i terninger.


Finn frem jerngryta og fyr opp ovnen. Ha i smør og stek kjøttet i to omganger. Salt og pepre underveis. Legg kjøttet til side. Så freser du løk og hvitløk på middels varme til løken er gjennomsiktig. Legg løken til side. Så har du mer smør i gryta og steker soppen på høy varme – igjen salter og pepre du underveis.  

Ha så kjøttet tilbake i gryta sammen med løk og sopp, og ha i tomatpuréen. 

Bland godt og ”svi av” tomatpuréen i 5-6 minutter. Dette gjør du får å få frem sødmen i tomatpuréen og fjerne den rå tomatsmaken. Hell på rødvinen, kok opp og la væsken reduseres til halv mengde. Ha på kraften og reduser igjen til halv mengde. Ha i creme fraishe og litt frisk timian – kok opp. Siden vi bruker entrecôte trenger ikke gryta mer enn ca 10 minutters koking nå. Bruker du bog elller høyrygg lar du gryta putre på svak varme til kjøttet er mørt (ca en time)

Kok potetene møre, damp dem tørre og mos dem grovt med en visp. Bland inn så mye smør og fløte du har hjerte til (bokstavlig talt), og smak til stappa med salt, sort pepper og noen dråper sitron. 

 Sett gryta og potetstappa på bordet. Dekk med store dype tallerkener. Rop på folka dine og SPIS!  


Lakris-cookies med hvit sjokolade

$
0
0

Det nærmer seg jul. Derfor dette gavetipset. Det er jo et utall av gaver som lander under juletrærne som er relatert til mat og drikke. Selv blir jeg alltid mest glad for slike harde pakkene. Kokebøker, en god kniv, dekketøy, forkle, kjøkkenmaskiner og zestjern – bare fantasien setter grensen. Allikevel synes jeg det er de hjemmelagde gavene som er de koseligste å gi, og få. Derfor har jeg valgt å lage noen cookies som jeg selv elsker å gi til noen utvalgte venner nå i førjulstiden. En perfekt gave til den snille naboen, vertinnen eller en kollega du vil sette litt ekstra pris på.  
Jul er jo tradisjon, og tradisjonen sier «7 slag». Jeg digger tradisjoner til jul, og de fleste følges opp. Ribbe, pinnekjøtt, surkål og sosisser – alt skal med på bordet. Men når det gjelder de ”7 slag” så holder jeg heller en knapp på de  ”2 gode”, som faktisk blir spist. Hjemme hos meg er det disse lakris-cokkiesene og mandelflarn som vinner. 

Her får du en søt, salt og digg cookie. Den er seig i kjernen og sprø på overflaten, og comboen lakrids og hvit sjokolade er hysterisk god! Oppskriften er hentet fra Johan Bülows kokebok «lakrids i maden» 

Et tips – gang opp oppskriften med 3,4 – disse småkakene er dødelig gode! Oppskriften er til ca 20 cookies. 
Dette trenger du: 

• 150 gram romtemperert smør (ikke margarin)

• 250 gram rørsukker

• 75 gram brunt sukker

• 2 egg

• 1 ts maldonsalt

• 300 gram hvetemel

• 6 ts lakrispulver. Jeg bruker ”Fine Liquorice Powder” fra Johan Bülow

• 75 gram grovhakkede mandler

• 120 gram grovhakket hvor sjokolade


Slik gjør du det:

Start med å temperere smør, hakke mandler og sjokolade og måle opp riktige mengder av alle ingrediensene. Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk så sammen smør og sukker godt. Ha i egg og pisk det godt inn. Så sikter du i melet og har i alle de andre ingrediensene.

Finn så frem brett og dekk dem med bakepapir. Legg opp deigen med skje – det skal bli ca 20 cookies. Det lønner seg å legge ut deigen med godt mellomrom da kakene flyter noe ut (se på bildet) Stek kakene på 180 grader i 8-9 minutter. Avkjøl kakene på rist.



Så finner du frem noen fine silkebånd eller grov hyssing og ”pakker inn” kakene som små spiselige gaver. Og du – det er lov å lage til seg selv også. For dette er så utrolig digg at du bare må smake!  


Bak, del og gled – God helg! 

Sjøkreps Linguine

$
0
0

Må jeg velge en råvare fra havet så velger jeg meg sjøkreps. Hummer, kongekrabbe, skjell, kråkebolle og fisk – jeg elsker alt, men fersk sjøkreps, forsiktig varmebehandlet vinner alltid. 
Er du heldig å ha tilgang til levende sjøkreps så kjøp alltid det. Ofte er det dessverre slik at sjøkrepsen d u finner i ferskvaren har fått for lang koketid, men du kan være heldig. På min nærbutikk bedyret de at denne sjøkrepsen var kokt i kun 4-5 minutter – og det tror jeg stemte bra. Kjøper du levende så nøt deg med å koke den i 3-4 minutter før du har den over i
isvann. Så kan du fjerne skallet og ta ut kjøttet fra klørne. Selv foretrekker jeg å binde opp halen med en hyssing slik at kjøttet ikke krummer seg. Da er den lettere å få jevnt stekt når denne treffer pannen. Denne retten er en rett hvor jeg lar sjøkrepsen dominere smaksbildet kun løft av mye godt smør, fennikel og dill. Sjøkrepsen er på sitt beste nå når det er kaldt i vannet – så bruk den nå.  

Jeg lager mye mat. Noen ganger grei mat, noen ganger skikkelig god mat. Denne retten synes jeg selv er noe av det beste jeg har laget. Jeg tok ihvertfall meg selv i å klappe og le høyt der jeg satt alene en torsdagskveld med sjøkrepsen på tallerkenen. Oppskriften er til en forrett for 4 eller en hovedrett for 2.

Dette trenger du:

• 4 sjøkreps, behandlet som beskrevet over

• 2 store sjalottløk, grovhakke

• 2 fedd hvitløk, knust og grovhakket

• 3 dl tørr hvitvin

• 1 fennikel kuttet i tynne skiver – bruk en mandolin eller en god ostehøvel

• 200 gram Rørossmør

• En raus neve frisk dill, finhakket

• Sitron

• Sort pepper

• God tørket linguine


 Slik gjør du det
Start med å koke sjøkreps og ha den over i isvann. Er den allerede kokt fjerner du skallet og tar ut kjøttet fra klørne.

Kok opp en gryte med lettsaltet vann til pastaen og en gryte med med en klype salt og to klyper sukker til fennikelen. Hakk løk, hvitløk og kutt fennikel i tynne skiver.


Så finner du frem ei stor gryte som du har god olje i. Fres løk, hvitløk og alt skallet i gryta. Knus skallet grovt med egnet redskap (hjemme hos meg var det en kjøtt-hammer). La det frese skikkelig i 3-4 minutter. Hell så på vinen, kok opp og la det putre i 5-6 minutter. Sil så denne kraften over i en mindre gryte. 

Brun så smøret i en liten gryte og ha sjøkrepskraften over i smøret. Grovakk kjøttet fra klørne og ha i gryta sammen med en neve frisk dill og smak til med litt sort pepper og noen dråper saft fra en sitron – hold varmt. 


Kok pasta som anvist på pakken. Kok fennikel i ca et minutt. Hell av vannet og bland sammen pasta og fennikel – ha i en liten klunk god olivenolje.


Finn frem en stekepanne og smørstekt sjøkrepshalene i et par minutter. Øs hele tiden over smør. Som du ser på bildet så brukte jeg et grillspyd i halen for å tvinge kjøttet til å rette seg ut – da får du en bedre steking. 

Så finner du frem to varme, store og dype tallerkener. Legg opp linguine og fennikel. Øs over sjøkrepssausen og topp med sjøkrepshalene og litt frisk dill. 

Gled deg og nyt! Håper du lar det friste. God helg!  

Andebryst med julekrydret plommesaus

$
0
0

Det nærmer seg veldig jul nå, og for meg er det enkelte smaker og råvarer som smaker ekstra julete. Kanel, stjerneanis og søte sauser er noen av de tingene som liksom smaker av jul. Når du parrer disse smakene med andekjøtt blir det jul hos meg. Så i dag har jeg laget andebryst med en søt og krydret plommesaus, krydderkokt plomme, asparges og ovnsbakte poteter. Anden er fra Drangedal og krydderet fra østen. Så her møtes de vise menn fra øst gode råvarer fra en stall. Oppskriften er til 4.  

Dette trenger du:

• 2 andebryst på ca 300 gram

• 4 plommer

• 1 kanelstang

• 3 stjerneanis

• 3 dl god kraft – kan godt bruke en kalvefond om du ikke har kraft på lager

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 dl rødvin

• 70 gram usaltet smør til sausen

• Sort pepper

• Salt

• Poteter

• Frisk timian

• God olivenolje eller andefett til potetene

• Asparges

Slik gjør du det: 

Start med å rute skinnet på andebrystene som om de var en liten ribbe. Legg så andebrystet på kjøkkenbenken for å tempereres. Kutt så løk og poteter. Del 2 plommer i to og fjern steinen. Del de to andre plommene i terninger. Skrell asparges.

Potetene: Finn frem et ildfast fat og ha i potetene sammen med frisk timian, salt, pepper og andefett (alternativt en god olivenolje) Bland det hele godt sammen og stek potetene i en forvarmet ovn på 200 grader (varmluft) til de er møre.

Sausen: Finn frem ei gryte og sauter sjalottløken. Når den er myk og blank har du i rødvinen, halve plommer og terninger av plomme, kanelstang og stjerneanis. Kok opp og reduser til halv mengde. Ha så i kraften og reduser igjen til halv mengde. Fisk så ut kanelstang, stjerneanis og de halve plommene. Kjør sausen med en stavmikser og sil den. Så gir du sausen et nytt oppkok og pisker inn terninger med kaldt smør. Hold sausen varm. 

Andebryst: Finn frem en teflonpanne og legg andebrystet i pannen med skinnsiden ned. Ha på varme og stek brystet til du har en sprø svor. Snu brystet og brun det på andre siden mens du øser over andefett. Ha brystene over i et ildfast fat og stek dem i 5-6 minutter i ovnen sammen med potetene. Ta ut brystene og la dem hvile i 5-10 minutter før du deler dem i serveringsstykker. 

Asparges: Kok opp lettsaltet vann og kok asparges i 2-3 minutter.

Så finner du frem 4 varme middagstallerkener. Legg opp poteter, asparges, en halv plomme og et stykke andebryst. Øs til slutt opp plommesaus på tallerkenene. 


Inviter folka dine til bords og nyt smaken av jul.

Jul og torsk

$
0
0

Jeg skal ikke tulle det til med å fortelle deg hvordan juletorsken skal lages i dag, men jeg tenkte at jeg skulle gi deg et alternativ til hvordan torsk og smaker av jul kan kombineres. Nå som torsken er på sitt aller beste bør den spises – ofte og mye! Hjemme på gutterommet er torsk også blitt en fisk som museflettene setter stor pris på, og sammen med en god rotmos går de bananas. Så dette er en rett som med hell kan serveres til hele slekta i juleselskapet når du har fått nok den fete julematen. Jeg har valgt å lage en rødvinssaus til torsken – sammen med julesmaken synes jeg det blir skikkelig godt. Vil du heller ha en enkel hvit saus eller bare smeltet smør så vil det også fungere godt. Oppskriften er til fire. 

Dette trenger du:

• 800 gram torskefilet – gjerne ryggstykket

• 1 appelsin, skåret i skiver

• Frisk ingefær – skåret i tynne skiver

• Stjerneanis

• Laurbærblad

• Sort pepper

• Olivenolje

• 600 gram kålrot kuttet i terninger

• 4-5 gulrøtter kuttet i terninger

• En kvist rosmarin

• 2-3 ss godt smør

• 1,5 dl matfløte

• 2 sjalottløk

• Finhakket gressløk

• 2 dl rødvin

• 2 dl fiskekraft (kan bruke buljong om du ikke har kraft)

• 50 gram kaldt smør i terninger

Slik gjør du det:

Start med å dele fisken i 4 like store serveringsstykker. Ha på salt i ca 10 minutter. Skull og tørk så fisken godt. 

Finn frem et ildfast fat og legg i skiver med appelsin og fordel laurbærblad, stjerneanis, sort pepper og ingefær på appelsinskiver.

Legg så på fiskebitene og ha over litt god olivenolje. Sett i ovnen og bak fisken på 150-160 grader i ca 15 minutter. Du vil at fisken flaker seg lett når du presser på den med en finger.

Ha sjalottløk i en liten gryte sammen med smør. Sauter løken til den er blank. Ha på rødvin og reduser til halv mengde. Gjør så det samme med fiskekraften. Sil så sausen og ha i gressløk og pisk inn det kalde smøret – hold varm. 

Kok gulrotbitene og kålrotbitene møre sammen med en kvist rosmarin. Når de er klare heller du av vannet og tar ut rosmarinen. Ha i fløte og smør og mos med er redskap. Smak til mosen med salt, pepper og litt saft fra en sitron. 


Finn så frem varme tallerkener. Legg opp rotmos med et stykke torsk på hver tallerken. Øs rundt rødvinssaus – SPIS! 

Håper du lar deg friste til å lage deg et torskemåltid i julestria. Ha en fin helg!

Asiatisk ribbe-burger

$
0
0

i dag er det lillejulaften, og det neste døgnet er det mang en husmor/husfar som kommer til å svette over grytene. Frykten for at kalkunen skal bli tørr, ribbesvoren myk og pinnekjøttet for salt kan formelig lyktes i nabolaget. Jeg skal ikke blande meg inn i akkurat det, men jeg tenkt jeg skulle dele en romjulsfavoritt med deg. For gjør du spm meg så steker du alltid litt for mye ribbe i frykt for at onkel Gunnar ikke skal bli mett. Men hva skal vi gjøre med restene? Her hjemme så bruker jeg restene litt alternativt. For det er jo slik at etter å ha spist klassisk julemat noen dager så smaker det ekstra godt med noe helt annet – samtidig som du får brukt de gode restene. Så her kommer en ribbe-burger med et lite asiatisk tilsnitt. Oppskriften er til 4. 


Dette trenger du:

• Rester av tynnribbe

• Gode burgerbrød – gjerne brioche som jeg bruker her

• En god majones tilsmakt med hvitløk og rød chili

• Potetgull

• Hoisin sauce – kan sløyfes

• 1⁄2 stk finsnittet rødkål

• 1 stk grovrevet grønt eple

• 4 stk vårløkløk , i tynne skiver

• En liten neve finhakket frisk koriander

• Finhakket rød chili

• 1 lime

• 1 ss riseddik

• 1⁄2 ts sesamolje

• 1 ss soyasaus

• 2 ts finhakket frisk ingefær

• 1⁄2 ts salt

• 1⁄4 ts pepper

Slik gjør du det:

Start med å finne frem alle ingrediensene. Kutt rødkålen i så tynne strimler som mulig og ha de i en bolle sammen med finhakket vårløk, eple, koriander og rød chili. Bland så sammen saft av en halv lime, riseddik, sesamolje, soyasaus, salt og pepper. Hell dette over grønnsakene og bland det forsiktig sammen. 


Finn frem burgerbrød og smør på et godt lag chilimajones. Legg på rikelig med rødkålsalaten. Del ribbebitene i skiver på ca 1-2 cm. Pensle dem med hoisin-sauce (eller la det være) legg på to gode ribbeskiver og topp med litt frisk koriander, rød chili (om du vil ha det hot) og fullfør burgeren med toppen av burgerbrødet.


 Jeg serverer dette med potetgull, mer chilimajones og noen båter lime. Så friskt, litt julete og skikkelig digg.

Ikke kast restene av julematen – du kan gå glipp av tidenes romjulsdrøm. Ønsker deg en velsigna jul, og håper du og dine får gode dager med deilige retter!

Focaccia med pære og blåskimmelost

$
0
0

Da jeg vokste opp var det utenkelig å ha en fredagskveld uten hjemmelaget pizza. Pizza var synonymt med fri, kos og familie. Etter at jeg selv har blitt pappa har jeg forsøkt å holde på denne tradisjonen, men må innrømme at ungene mine til stadighet er nye former for fredagskos, og favoritten er taco. Som et evig forsvar mot fredags-taco’n forsøker jeg stadig å komme på alternativer, og i dag mener jeg selv at jeg virkelig har lykkes. Tanken var at jeg skulle lage focaccia til helgens tur ut til Mølen, men så ble jeg litt inspirert underveis i bakingen og endte opp med en variasjon på den ene focacciaen. Det ble på mange måter en hybrid mellom focaccia og pizza – og vi digga hybriden. Utgangspunktet er en helt vanlig focacciadeig som har fått topping. Toppingen i dette tilfelle er en rødløksmarmelade og den klassiske kombinasjonen pære og blåskimmelost. Resultatet ble en luftig og høy focaccia med sødme fra løkmarmeladenog pærene og en deilig salt og pikant smak fra osten. Dette må du prøve! Oppskriften vil mette 4 sultne. 

Dette trenger du:

• 1 pose tørrgjær

• 3 dl vann

• 2ts salt

• 1 ss akasiahonning

• Ca 6 dl hvetemel

• ½ dl god olivenolje

• 3 rødløk

• Olivenolje til steking

• 2-3 ss grovhakket rosmarin

• 1-2 ss balsamico

• 1 ss akasiahonning

• 2 pærer

• 200 gram roquefort, gorgonzola eller annen blåmuggost

Slik gjør du det:

Start med å sette deigen. Ha mel, salt og gjær i en bolle. Bland det godt. Ha så i honning, olje og vann. Elt dette sammen i ca 10 minutter til du har en fin og smidig deig. Deg til bollen og la deigen heve seg til dobbel størrelse – ca 45 min.

Mens deigen hever skreller du løken, deler den i to og kutter den i tynne halvmåner. Ha løken i ei gryte sammen med olivenolje og smelt den på middels varme. Når løken begynner å bli blank har du i honning, rosmarin og balsamico. La det koke opp og småputre i 3-4 minutter til du har en fin marmelade.

Del så pærene i to, fjern kjernehuset og del pærene i tynne båter (se bildet)


Når deigen er ferdig hevet har du litt mel på benken og slår deigen lett sammen. Finn frem et bakepapir eller en ildfast form. Bruker du form så smør den med olivenolje. Strekk deigen ut til en tykk ”pizza”. 

Ha på løkmarmeladen, pærene og dryss over rikelig med blåmuggost. Liker du ikke blåmuggost kan du eventuelt bruke en god cheddar eller annen hvit ost du foretrekker.


Sett focaccaen forvarmet ovn(200 grader varmluft) og stek den i 15-20 min. Steketid er avhengig av hvordan din ovn fungerer.


La focacciaen avkjøle seg litt på en rist før du deler den opp i serveringsstykker. Spis den mens den ennå er lun.  


Håper du lar deg friste til å prøve noe nytt på kjøkkenet i helgen – du vil ikke angre!  

Jeg lagde dobbel deig for å lage en plain focaccia også – her er det kun olivenolje, rosmarin og havsalt som topping. 



​​

Søtpotet- og blomkålsuppe med pannestekt torsk

$
0
0

Vinter er suppetid
. Ingen ting er så varmende i vintermørket som en real suppe. Når isen ligger trygt på vannet og man endelig må finne frem Blå-Swix er det lite som passer bedre enn en god suppe. I dag har jeg laget en suppe på gode grønnsaker. – søtpotet og blomkål. Som garnityr har jeg valgt kanskje den beste råvaren man kan få tak i akkurat nå- torsk. For å gi suppen litt ekstra sting har jeg også brukt en sterk chorizo-pølse. Dette er en suppe som kan serveres i alt fra fest til hyttevegg – det kommer an på hva du velger av garnityr. Oppskriften er til 4.  

Dette trenger du:

• 2 søtpotet

• 1 liten blomkål

• 3 fedd hvitløk

• 8 dl kylling eller grønnsakskraft (bruk buljongterning om det er det du har)

• 400 gram torskefilet, uten skinn og bein

• 100 gram chorizo, kuttet i små terninger

• Frisk timian

• En taus neve parmesan

• Salt og sort pepper

• Sitron

• 2-3 ss creme fraishe

• 1-2 dl matfløte
Slik gjør du det:

Start med å skrelle søtpotet og rens blomkålen for blader og fjern stilken. Del så søtpotet og blomkål i terninger. Ha dette i ei gryte sammen med hvitløken og kraften. Kok opp og la det koke under lokk til grønnsakene er møre.


Når grønnsakene er møre heller du ½ av kraften til side – ta vare på kraften. Det kan være du trenger litt av den til å justere suppen mot slutten. Kjør så grønnsakene og kraft med en stavmikser til du har en jevn og fin suppe. 

Rør inn creme fraishe og litt matfløte. Smak til suppen med salt, pepper og noen dråper sitron. Hold suppen varm.

Mens grønnsakene koker salter du torskefileten i 15 min. Skyll av saltet, tørk fisken og del den i 4 serveringsstykker. Stek fisken i en varm teflonpanne med godt smør og litt frisk timian. 

Jeg steker alltid fisken med den siden som har hatt skinnet på seg ned i pannen. Når du har fått en fin stekeflate snur du fisken, demper varmen og lar fisken steke ferdig. Torsken er ferdig når fisken flaker seg lett når du presser på den med en finger. Og husk det er bedre å steke tosken for lite enn for mye. 


Ha terningene med chorizo i ei lita gryte og la dem surre i noen minutter til de har blitt litt sprø. Ha på 2 ss god olivenolje og litt frisk timian. Hold varmt. 

Så finner du frem store, varme tallerkener. Øs opp suppe, legg opp en torskebit i hver tallerken og topp med chorizoterninger, litt revet parmesan og timian. Spis! 


Kanskje det er ei slik suppe som skal mette og varme deg og dine etter skituren i helgen? Her hjemme kan jeg fortelle om stor suksess hos ungene – noe som alltid er litt ekstra gøy. Ha en matglad helg!  


Torsk og trøffel

$
0
0

NÅ er torsken på sitt beste. Jeg hadde tenkt jeg skulle lage noe på skrei i dag, men på grunn av det heftige været nordpå den siste uken så får vi ha skrei tilgode til en fredag senere i vinter. Siden Mads har funnet frem røde i dag, har jeg valgt å servere torsken med en klassisk rødvinssaus. For å løfte retten litt har jeg klina til med litt sort trøffel. Synes du det blir i overkant så kan det lett droppes, men det er digg å lukke øynene og kline til. Oppskriften er til 4.  


Dette trenger du:

• 600-800 gram torskeloin

• Mandelpotet

• Usaltet smør

• Matfløte

• Sitron

• Sjalottløk, finhakket

• Hvitløk, 2-3 fedd finhakket

• Trøffelolje (til potetmosen)

• 1 dl rødvin

• 3 dl god kraft av okse eller kalv

• Mer usaltet smør

• Aspargesbønner

Slik gjør du det: 

Start med å skrelle 10 madelpoteter og del dem i like store biter. Ha dem i ei gryte med vann sammen med 2 knuste fedd hvitløk – ikke salt i vannet, da blir stappa seig. Kok til potetene er møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. 


Mos potetene med en visp og ha i 2-3 ss usaltet smør, 1-2 dl matfløte og 2 ts trøffelolje. Smak til med salt og noen dråper sitron. Hold varm til servering. 


Del torskeloinen i stykker på 180-200 gram. Ha på maldonsalt i 15-20 minutter for å trekke ut litt fuktighet av fisken. Skyll av saltet og stek fisken i pannen. Stek fisken i 3 minutter på den siden skinnet har vært. Snu den og demp varmen. La fisken steke seg ferdig på ettervarmen. Ha gjerne litt smør i panna som du øser over fisken siste minuttet. 

Finhakk 2 sjalottløk sauter dem i en panne med 2 ss usaltet smør og 2 ts sukker.  Ha over 1 dl rødvin og kok inn til halvparten. Ha så i 2-3 dl god oksekraft. Jeg jukset som vanlig og brukte den fra Jacobs. Kok dette inn i 20-30 minutter til du står igjen med under halvparten. Hold det varmt til servering. Rett før servering pisker du inn 3 ss kaldt, usaltet smør for å ”montere” sausen. Det gjør at sausen får en klatt og fin konsistens. Pluss at man aldri skal undervurdere hva godt smør gjør med smaken på en god saus. Smak og vurder om sausen trenger litt salt og pepper.


Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesbønnene i 2 minutter.  

Finn frem fire varme tallerkener og legg opp potetstappe. Plasser på et stykke stekt torsk. Ha over litt trøffel og finhakket bladpersille. Avslått med å øse over rødvinssaus.

Håper du lar deg friste!

Reinsdyrskav på potetrøsti

$
0
0

Mandag 6. Februar render Samefolkets nasjonaldag. Jeg tyvstarter feiringen med å tilberede den viktigste råvaren Samene har, reinsdyr. Selv om jeg kanskje ikke har funnet de edleste kjøttstykkene er det ikke mindre godt og smakfullt. I dag har jeg tatt i bruk reinskav, som for de fleste er synonymt med Finnbiff. Jeg har valgt å steke reinskavet i smør og serverer det sammen på en potetrøsti sammen med kantarell, sjalottløk, god rømme og tyttebær. Retten slå godt an hjemme hos jentene mine. Klin til og lag dette til noen du er glad i. Oppskriften er til 4. 

Dette trenger du:

• 800 gram reinsdyrskav

• 2 sjalottløk, i tynne skiver

• Frisk timian

• To rause never tørket kantarell eller fersk sjampinjong

• 600 gram revet potet

• 100 gram revet hvitost

• Salt, pepper

• Tyttebær

• Rørosrømme eller seterrømme

• Godt smør til steking

Slik gjør du det: 

Start med å rive poteter og ost. Ha det i en bolle og bland det sammen med litt finhakket frisk timian, salt og pepper. 


Ha godt med smør i en varm teflonpanne og ha potetblandingen i panna. Trykk den godt ut i hele panna.

 Stek potetkaken på middels varme i 5-7 minutter til den har en gylden overflate. Snu potetkaken ved å bruke en tallerken. Stek den videre i nye 7-8 minutter.

Mens potetkaken gjør seg på varmen steker du opp kantarell og løk. Bruker du tørket sopp så bløtlegger du den i kokende vann i 10-12 minutter før du steker den. Legg til side når det har fått en fin farge. 


Så steker du reinsdyrskav i godt smør på sterkvarme. Salt og pepre underveis.  


Så finner du frem tallerkener. Legg opp en bit poteteøsti på hver tallerkene. Ha på en ss rømme og topp med reinsdyrskav og stekt kantarell. Pynt til slutt med litt frisk timian og tyttebær. 


Hurra for Samefolket og ha en matglad helg!  

lakris-pavlova

$
0
0


My funny Valentine – pavlova med en smak av lakris 
Chet Baker synger den aller finest. Låta som bare må nytes nå som valentinerdagen skal markeres. Kanskje du er hodestups forelsket. Kanskje har du en relasjon som har vart over år som må pleies. Kanskje er du sår og trist, og lengter etter å få oppleve den store kjærligheten? Uansett hvor du er i livet og uansett hvordan kjærligheten opptrer i ditt liv – sett ”my funny valentine” på repeat og nyt denne perfekt Valentines-kaken, Pavlova. Søt og lett som den russiske balletdanseren den har fått sitt navn fra. Med crunchy og seig marengs med et hint av lakris, rik og fyldig krem og søte bær. Dette er perfekt å overraske kjæresten eller deg selv med i helgen! 

Dette trenger du:

  •  6 store egg (eggehviter) 
  •  350 g sukker 
  •  1 ss maisenna 
  •  2 ts hvietvinseddik 
  •  2/3 l fløte 
  •  3 ss sukker 
  •  1 vaniljestang 
  •  1 ss lakrispulver – jeg bruker ”Raw Liquorice Powder” fra Johan Bülow 
  •  1 kurv jordbær 
  •  1 kurv bringebær 
  •  1 kurv blåbær 
  •  Litt frisk mynte 

Slik gjør du det:

Start med å forvarme ovnen til 180 grader. Kjør eggehviter sammen med 50 gram sukker til du får en myk marengs i en kjøkkenmaskin på middels hastighet. Bland inn resten av sukkeret, lakrispulver og maisenna litt etter litt mens du øker hastigheten på kjøkkenmaskinen. Pisk sammen til du har en tykk og stiv marengs. Ha tilslutt i 2 ts hvitvinseddik og pisk det kjapt inn. 


Spre marengsen ut over i en liten langpanne eller i en kakeform, som du har dekket med bakepapir. 


Sett marengsen inn i ovnen og skru den samtidig ned til 150 grader. Glem den en times tid. Når alarmen går skrur du av ovnen, setter ovnsdøra på gløtt og lar den avkjøles sakte. Marengsen kan du gjerne lage dagen i forveien, men monteringen må du vente med til tidligst 30 minutter før den skal serveres – du vil nemlig ha en sprø skorpe på marengsen.  


Pisk fløten sammen med sukker og vanilje til du har en lett og fin krem – sett kaldt frem til montering.  


Ha pavlovaen over på et ønsket fat. Fordel kremen, pynt med friske bær etter eget ønske og topp til slutt kaken med noen friske mynteblader. 


Happy valentines day!  

Spagetti bolognese

$
0
0

 

Som Mads skriver er det fredag og vinterferien på skolene i Telemark starter, og det er mange som benytter anledningen til å komme seg ut på tur. Med det for øyet tenkte jeg at det ville være på sin plass med en rett som var enkel å tilberede, var varmende i kalde kropper og som hele familien ville kunne både lage og nyte. Hjemme hos meg så hjalp ungene til med matlagingen. Det fine med det er at da synes de alltid at maten smaker ekstra godt. Selv om maten er barnevennlig betyr det ikke at den er kjedelig og smakløs. I denne bolognesen er det både rødvin, kalvekraft, laurbærblad og stjerneanis. At det i tillegg er rikelig med grønnsaker gjør den både næringsrik og sunn. Mine unger er ikke alltid så glad for min iver etter å ha grønnsaker i alt mulig. Derfor valgte jeg å kjøre løk, stangselleri, hvitløk, chili og gulrøtter i en blender. Har du ikke det problemet så kutter du grønnsakene i fine terninger i stedet. Oppskriften er til 4 sultne turfolk. 

Dette trenger du:

• 6-700 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

• 1 stor rødløk

• 3 gulrøtter

• 4 stilker stangselleri

• 3 fedd hvitløk

• 1 rød chili (kan utelates om det er sarte ganer rundt bordet)

• 100 gram bacon, i terninger

• 1 boks gode hermetiske tomater

• 2 ss tomatpuré

• 4 laurbærblad

• 2 stjerneanis

• 4 dl kalvekraft

• 2 dl rødvin (kan erstattes med kalvekraft)

• Frisk timian

• 1 ss tørket oregano

• Spagetti

• Revet parmesan

• Salt og pepper

Slik gjør du det: 


Start med å kutte bacon og grønnsaker i terninger. (Alternativt kjør grønsakene til en mos i blenderen) Finhakk hvitløk og chili.


Så finner du frem ei jerngryte og steker bacon til det er gyllent og sprøtt. Ha baconet ut og legg det til side. Ha så grønnsakene og løken i gryta og stek det gyldent. 

Ha så i kjøttdeigen og brun den sammen med grønnsakene. Ha så i tomatpuré og oregano. La det surre med grønnsakene i 2-3 minutter. 

Så heller du på rødvin og kalvekraft. Ha i stjerneanis, 2-3 kvister timian, laurbærblad og bacon. Kok opp og la gryta koke i min. 30 minutter. Lar du den putre i 2 timer blir den bare bedre. Mens gryta gjør seg selv på ovnen kan du puste med magen og lese en god bok. Smak til slutt til gryta med salt og pepper.


Kok spagetti som anvist på pakken og riv litt parmesanost. 

Finn frem dype, varme tallerkener. Legg opp spagetti og en god øse med bolognese i hver skål. Dryss over litt reven parmesan og frisk timian.


Håper du lar deg friste til å koke litt. Uansett ønsker jeg deg en fin vinterferie!

Lime-marinert kylling og rotmos

$
0
0

Mads har testet ut kylling med rotmos til en av sine anbefalinger i dag, og da kunne ikke jeg være noe dårligere enn at museflettene og jeg lagde det samme her hjemme på kjøkkenet. Kanskje du sjekker ut det samme hjemme hos deg i helgen? 

Jeg skal innrømme at jeg ikke er verdens største fan av kylling, men det er absolutt mulig å koke gode retter med kylling også. Hjemme hos oss spiser vi heller god kylling sjelden enn Priors ”baljer” med kyllingfilet. Dette er på ingen måte jåleri, men en bevissthet om gode råvarer. Jeg vil mye heller ha 2 middager uten kjøtt i uken og spise skikkelig kjøtt når jeg først skal spise det. Når det kommer til kylling er det noen småskalaprodusenter som leverer fantastisk kylling. I dag har jeg brukt brystet (låret er smaksfavoritten) med skinn på. Skinnet for en fin crisp overflate og bærer mye smak. Kyllingen er delt i store stykker, pannestekt og så fått en frisk marinade til noen minutters avslutning i ovnen. Da får du en saftig kylling som smaker perfekt til rotmosen og de ovnsbakte gulrøttene. Oppskriften er til 4.

Dette trenger : 

• 800 gram kyllingfilet med skinn

• Olivenolje til steking, Salt og pepper

• 1 pose små gulrøtter

• Frisk timian

• Olivenolje, salt og pepper

• 10-12 Mandelpoteter, skrelt og kuttet i terninger

• 1 Pastinakk, skrelt og kuttet i terninger

• 3 fedd hvitløk

• 1 liter H-melk

• 2-3 ss smør

• 2-3 ss creme fraish

• 1 bunt bladpersille, finhakket

• 1 fedd hvitløk, finhakket

• Saften av 1 lime

• Limezest

• Pepper

• 1 dl god olivenolje
Slik gjør du det:

Start med å få poteter, hvitløk og pastinakk i gryta sammen med melk. Kok opp og la det koke til det er mørt. Hell så av det meste av melken. Mos det hele sammen med en stor ballongvisp, ha i smør og creme fraish. Smak til slutt til med salt. Hold varmt.


Vask gulrøttene og del dem i to på langs. Ha dem i et ildfast fat sammen med noen kvister frisk timian. Ha over salt, pepper og en god klunk olivenolje. Bak i ovnen i ca 25 minutter på 200 grader. Hold varmt.


Finn frem en bolle. Ha i finhakket bladpersille, finhakket hvitløk, saften av en lime, limezest og litt salt og pepper. Bland sammen. Sett til side. 


Del hver kyllingfilet i 4 store biter. Stek dem på alle sider i en varm panne med olivenolje. Salt og pepre underveis. Ha kyllingfileten så i et ildfast fat, ha på blandingen med bladpersille og la den ettersteke på 180 grader i ca 7-8 minutter.  


Finn frem fire varme tallerkener. Legg opp rotmos, gulrøtter og kyllingbiter. Ha over litt sjy fra kyllingen eller bare en liten stråle god olivenolje.


Håper du lar deg friste og nyter siste helgen av vinterferien med noe godt på tallerken og fat. God helg! 

Viewing all 181 articles
Browse latest View live




Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.