Quantcast
Channel: larsspiser – Lars spiser – oppskrifter & matglede
Viewing all 181 articles
Browse latest View live

Multepai med vaniljesaus og italiensk marengs

$
0
0


Som mange av dere som leser min blogg vet så er det ikke akkurat flust av desserter og kaker på bloggen. Jeg er typisk en som alltid vil velge en ekstra salt rett før jeg velger dessert i en meny ute på restaurant. Det er ikke det at jeg ikke liker søte ting, men jeg elsker salte. 

Da jeg ble utfordret av Tine til å lage en dessert/kake/søt rett med deres Piano Vaniljesaus ZERO så måtte jeg vri hodet litt. Hva i all verden skulle jeg lage. Det ble adskillig enklere da jeg forsto at dette var en konkurranse mellom flere matskribenter, og at vi skulle få tips og ideer fra våre lesere. Så jeg takket ja, postet noen spørsmål på blogg, Facebook-gruppen til bloggen og på min Instagram-profil – og vipps, så var jeg lysten på å lage både crumble, pai, is, vafler og alle mulige gode saker med vaniljesaus og bær. Men det var først da kjæresten min kom hjem med selvplukkede multer at jeg visste hva jeg skulle lage – nemlig en multepai. 


Så ble det litt prøving hjemme på kjøkkenet og her er mitt bidrag til konkurransen. En multepai med av vaniljesaus og pisket krem, toppet med italiensk marengs. Denne oppskriften er enkel og lage, og det beste – den må spises umiddelbart etter den er klar! 

SØT paideig:

  • 150 g usaltet smør
  • ¼ ts salt
  • 100 g melis
  • 2 egg, romtemperert
  • 250 g hvetemel

Sikt alle de tørre ingrediensen og ha det i en haug på kjøkkenbenken. Lag en grop og ha i egg og smør. Elt det sammen til du har en fin, smidig og glatt deg. Pakk deigen inn i play og legg den kaldt i min. 30 minutter. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Kjele deigen til en runding på ca 0,5 cm tykkelse og legg den over i en paiform.

Stek paibunnen på 180 grader i 18-20 på varmluft. Avkjøl bunnen.

Vaniljesaus og pisket krem:

  • 1/3l Piano ZERO vaniljesaus
  • 1/3l fløte

Pisk 1/3l fløte stivt i kjøkkenmaskinen. Vend inn 1/3l ZERO vaniljesaus. 

Multer:

400 gram multer

Rens multene og dekk paibunnen med et lag multer, og hell så på vanljeblandingen. Pass på så du ikke heller på mer av vaniljeblandingen enn at det kommer litt under kanten på paien. Ønsker du en stivere blanding kan du bruke 2 plater gelatin i blandingen. Selv foretrekker jeg at den er nesten flytende sammen med den sprøde bunnen og den seige marengsen.

Italiensk marengs:

  • 4 eggehviter
  • 40 + 200 gram sukker
  • 1 dl vann

Pisk 4 eggehviter sammen med 40 gram sukker til det er stivt. 

Så har du 1 dl vann og 200 gram sukker i en kjele. Varm det opp til sukkerlaken holder 120 grader – bruk et termometer. Det er viktig at laken når 120 grader slik at sukkeret oppløses helt. Når du når riktig te,peratur heller du sukkerlaken i en tynn stråle i blandingen mens maskinen går på full speed. Kjør marengsen i kjøkkenmaskinen til den nesten er avkjølt – ca 10 minutter. 

 Fordel marengsen over paien. Finn så frem en skibrenner og svi marengsen lett på overflaten – se bildet.

Så er det bare å rope inn folk fra gater og streder og servere denne fantastiske multepaien med det samme. 

Vil du vite hvem som ender opp med vinneroppskriften med Piano ZERO vaniljesaus så følg med på FB-siden min, Instagram (@larsspiser) eller på FB-siden til Piano!

​dette innlegget er laget i samarbeid med Tine.

​​


Høstsalat med lammekjøttboller

$
0
0


I dag har jeg laget en salat med kjøttboller av lam, geitost fra Haukeli, valnøtter, honning, rødbete, sjalottløk og syltede kantarell. Da jeg dro på butikken var hodet tomt for gode ideer, men da jeg så rødbeter, masse lammekjøtt og kantarell så poppet det opp noen ideer i hodet. At det skulle bli en høstsalat på gutterommet var på ingen måte planlagt, men nå sitter mette og fornøyde og gleder oss til neste høstsalat. For meg er det enkelte klassiske kombinasjoner jeg aldri blir lei av på kjøkkenet. En av disse er hvit geitost, honning og rødbete. Lammekjøtt og kantarell en annen. Her har jeg endt opp med en salat med begge disse kombinasjonene. Jeg valgte å sylte kantarellene for å gi salaten et syrlig element. Oppskriften er til en salat til 4. 
Dette trenger du:

• 400 gram kjøttdeig av lam

• Salt og pepper

• Blandet salat etter ønske

• En neve valnøtter

• 1 stor sjalottløk i tynne skiver

• 150 gram kantarell

• 1,5 dl sukker

• 3 dl vann

• 1,5 dl 7% eddik

• Akasiahonning

• Hvit geitost, jeg brukte den lokale varianten fra Haukeli

• 2 rødbeter, skrelt og kuttet i tynne staver

Slik gjør du:

Start med å ha vann, eddik og sukker i en kjele. Varm opp til sukker løser seg opp. Ha kantarellene i en liten bolle og hell laken over. Dette kan du godt gjøre dagen i forveien., men minimum 1 time før servering.


Bland inn litt salt og pepper i lammekjøttdeigen og formspråk kjøttboller. Stek disse i en panne uten fett og hold dem lune til servering. 

Rist valnøtter i en tørr panne. Ha på litt salt.

Vask og tørk salaten. Kutt rødbete og løk som beskrevet over.

Finn frem et stor fat og legg lammekjøttbollene i senter. Så har du salat rundt. Fordeler løk, beter og nøtter. Så fordeler du geitost og de syltede kantarellene over fatet, og avslutter med å dryppe over litt akasiahonning. Ønsker du å servere salaten med litt godt brød så kjør på.

Håper du lar deg friste. Ha en god helg og nyt smaken av høst!

Fårikål (med en twist)

$
0
0


Så er det endelig tid for fårikål. Kollegaer prater om det i lunsjen, det er bilder av det på Facebook og Instagram, butikkene har plassert lammekjøtt og kål strategisk til i lokalet og lukten – som noen elsker og andre hater, siver ut fra annethvert kjøkkenvindu. Dette er urnorsk mat. Tradisjonsmat som har vokst seg frem til å bli vår nasjonalrett og det sikreste tegn på at høsten er her. Så hvorfor da bruke tid på en oppskrift som de fleste kan? Fordi det er mange yngre lesere som faktisk aldri har laget dette selv, og i dag har jeg også gitt fårikålen en liten twist som kanskje noen av dere som alltid har laget den etter bestemors oppskrift vil ha glede av å sjekke ut. 

Denne twisten er «stjålet» fra HellesKitchen. Hun lagde en veldig fristene variant av fårikål forrige uke. Sjekk ut hennes oppskrift HER! Frister det ikke med fårikål så har HellesKitchen mye spennende både oppskrifter og restaurant-tips. Helle’s blogg er en av de aller beste matbloggene i Norge, og en av de få jeg synes det er verdt å lese. 

Selv mener jeg at den klassiske oppskriften med kjøtt, kål, pepper, salt og vann er uovertruffen, men varianten jeg presenterer i dag er en artig vri som vi likte godt hjemme hos meg. Og det er plass til begge oppskriftene. For du skal vel ikke ha fårikål bare en gang i høst?! Oppskriften er til 6 sultne. 


Dette trenger du:

• 2 kg lammekjøtt. Jeg foretrekker å bruke skiver av bog.

• 1 stort kålhode

• 1 pose rosenkål

• 2 rødløk

• 4 fedd hvitløk

• 3 dl tørr hvitvin / syrlig eplejuice

• 2 laurbærblad

• Frisk timian

• 1 ss hel sort pepper

• Salt

• Tørket chili

• Vann

• Evnt 2-3 ss hvetemel. Om du vil ha jevnet sausen.

• Gode poteter

• 200 gram godt smør


Slik gjør du det:

Start med å grovhakke løk og finhakke hvitløk. Sørg for at kjøttet er temperert og fjern «stammen» på kålen og kutt den i båter.


Finn frem ei stor gryte og ha i 1 ss godt smør. Ha salt og pepper på kjøttet og stek det i omganger. 

Kjøttet skal bare får en fin stekeskorpe nå. Legg kjøttet til side. 


Så har du løk og hvitløk i gryta. Stek det mykt og ha på hvitvin eller eplejuice. Kok opp og reduser til væsken nesten er borte. 


Så legger du i et lag med kjøtt, et lag med kål, et lag med kjøtt osv… til du har brukt opp alt. Mellom hvert lag har du på litt salt, hele sorte pepperkorn og noen stilker med frisk timian. Jeg hadde også litt tørket chili mellom hvert lag (kan sløyfes). Ønsker du å ha mer saus enn kraft så har du 1 ss hvetemel over hvert lag, dette vil gjevne sausen. Så koker du herligheten opp, setter på lokk og senker varmen. La gryta få koke i ca 1,5 time. Når kjøttet ramler fra beinet er kjøttet ferdig kokt.  


Mens gryta koker renser du rosenkål og deler dem i 4. Ha rosenkålen i gryta når kjøttet er ferdigkokt. La gryta får et oppkok og la rosenkålen koke med i 5 minutter før servering.


Jeg lager nesten alltid fårikål dagen før jeg skal spise den. Dette fordi jeg synes fårikål er best etter som dagene går. Når fårikålen er avkjølt og fettet har stivnet på toppen så fjerner jeg alltid dette. Ikke fordi jeg ikke liker fet mat, men fordi jeg da får en renere kraft uten den karakteristiske lammefett-smaken. I stedet tilfører jeg klaret smør ved servering.


Ha 200 gram smør i en liten kjele og smelt det. Sil av melkeproteinene. Sett det klarede smøret på bordet sammen med fårikål-gryta og og kokte poteter, og la gjestene selv ha litt klaret smør over sin porsjon.

Håper du lar deg friste og lager fårikål til folka dine. Enten du velger den klassiske oppskriften eller min twist så lag litt mye. Dette er jo verdens beste restemat! Ha en matglad helg.

Grønnsakssuppe

$
0
0

Jeg vet ikke hvordan det er hjemme hos deg, men hos meg er det ikke alle rundt bordet som er like sterke på å spise grønnsaker. Gulrot og erter ved siden av poteter og protein går greit, men mye av de andre grønnsakene jeg lager blir ofte liggende igjen på tallerkenen til enkelte musefletter. Som voksen og ganske ansvarlig pappa ønsker jeg at ungene skal spise grønt. Det er godt for unger som er under utvikling av muskler, bein og hjerne. Mas fungerer sjeldent bra. Det som fungerer er å finne matretter som de faktisk liker, og som inneholder grønnsaker. Så hjemme hos oss har det blitt nye varianter på tilberedning av grønt. Ovnsbaking av rotgrønnsaker, puréer av erter, blomkål og brokkoli, stuing av rosenkål og sauser med grønnsaker som har fått en runde i blenderen slik at alle spor av tekstur er borte. Alt for å lage god, næringsrik mat uten at ungene henger seg opp i at det er mengder med sunne råvarer. Men så er det et unntak – grønnsaksuppe. Gudene vet hvorfor, men grønnsaksuppe går ned på høykant. Det er rart, for konseptet er jo rett og slett alle grønnsakene jeg ellers smugler inn på tallerkenen i ei gryte med vann. Så når jeg først lager grønnsaksuppe lager jeg MYE. Her er min oppskrift på denne klassikeren. Det er ingen store overraskelser, kun gode råvarer fra bonden 30 minutter i ei gryte. Denne ppskriften her rakk til middag for 6 og restemiddag til 4 hjemme hos oss.


Dette trenger du:

• 300 gram bacon, kuttet i terninger

• 2 rødløk, grovhakket

• 4 fedd hvitløk, finhakket

• 4 gulrøtter, skivet

• 2 persillerot, kuttet i terninger

• ½ Sellerirot, kuttet i terninger

• ½ kålrabi, kuttet i terninger

• 2 polkabeter, kuttet i terninger

• 1 purreløk, delt i to og snittet i skiver

• 4 staver stangselleri, kuttet i terninger

• 5 poteter, kuttet i terninger

• 2 laurbærblad

• Vann

• Grønnsakskraft, Kyllingkraft eller kalvekraft. Selv foretrekker jeg kalvekraft da de gir suppen en litt rikere smak.

• Salt og pepper

• Rørosrømme

• Flattbrød

• Smør

• kruspersille


Slik gjør du det:

Start med å vaske alle grønnsakene og kutt dem som beskrevet over. 




Så finner du frem ei stor gryte og har i baconterningene. Stek dem gyllene og ha i løk og hvitløk. Stek dette videre til løken er blank og myk. Så har du i alle grønnsakene og 1 dl konsentrert kraft eller 2 buljongterninger. Så heller du på vann til det dekker grønnsakene. Kok opp, senk varmen, legg på lokk og la suppen koke for seg selv i ca 30 minutter. Smak til suppen med salt og nykvernet pepper.


Rop inn folka dine, sett gryta på bordet og nyt den varmende smaken av bondens arbeid mens høstværet ute tar grep. Jeg serverer suppen sammen med Rørosromme, litt frisk kruspersille, flatbrød og godt smør.


Håper du lar deg friste!

Jegergryte

$
0
0

I disse dager kommer det stadig mer vilt-kjøtt opp på menyen i de tusen hjem. Noen er så heldig at de har en jeger i familien som tar med seg egenskutt kjøtt hjem, mens andre må ty til nærbutikken. Både elg, rein og annet småvilt er som skapt for å gjøre en sur høstkveld fin. Hjemme hos oss har det blitt både elgkarbonader, finnbiff og jegergryte de siste par ukene. Den karakteristiske viltsmaken går så godt sammen med de andre råvarene som naturen serverer. Så i dag har jeg laget en jegergryte som får følge av både traktkantarell, rosenkål, persillerot, potet og tranebær – alt med en deilig smak av høst.  

Ikke la deg skremme av mange ingredienser. Dette er en enkel rett å lage, du må bare ha et par timer til rådighet. Mads har bedt om både vilt og smaksrike gryter i dag – så her er mitt forslag til følge. Oppskriften er til 4-5 personer. 

Dette trenger du:

Jegergryte

• 1 kg grytekjøtt i terninger av elg eller reinsdyr – jeg brukte stek av rein

• 200 gram aromachampignon

• 50 gram tørket kantarell / traktkantarell (kan sløyfes)

• 3-4 sjalottløk, delt i to og finsnittet

• ½ ss knust einerbær

• 2-3 ss smør til steking

• Slat og pepper

• Litt frisk timian

• 3 dl rødvin

• 3 dl matfløte

• 3 ss seterrømme

• 2 ss ripsgele

• 4 dl viltkraft (jeg brukte vilt-fond som base)


Tilbehør:

• Poteter

• 400 gram persillerot, kuttet i terninger

• 2 epler, skrelt og kuttet i terninger

• 3 dl matfløte

• 3 dl vann

• 50 gram usaltet smør

• Salt og hvit pepper

• Rosenkål

• 150 gram tranebær

• 1 dl vann

• 50 gram sukker


Slik gjør du det:

Start med å finne frem alle råvarene. Skrell, kutt og knus de, som beskrevet over. Finn frem en teflonpanne og stek kjøttet i omganger. Ha kjøttet over i ei jerngryte etter hvert som det er stekt. Salt og ha på pepper når du steker kjøttet. Så steker du champignon og løk i panna og har over i gryta. 


Når alt er stekt koker du ut panna med 3 dl rødvin og heller det hele over i jerngryta sammen med fløte, kraft, einerbær, tørket traktkantarell og timian. 



Kok opp og la gryta småputre i ca 1 time til smakene har satt seg og kjøttet er mørt. Rør tilslutt inn rømme og ripsgele, og smak til gryta med salt og pepper.


Ha terninger av persillerot og eple i en kjele og ha i fløte og vann til det dekker. Kok det mørt. Hell av det meste av vesken og kjør det med en stavmikser sammen med smør. Smak det til med salt og hvit pepper. Hold varmt.


Ha tranebær i en liten kjele. Hell på 1 dl vann og ha i 50 gram sukker. Kok opp og la det koke inn til en marmelade.


Kok poteter. Kok rosenkål i 3-4 minutter, ha av vannet og ha en ss smør i gryta.


Så er det bare å sette jegergryta på bordet sammen med tilbehøret og invitere til bords. Dette er mat som varmer på en høstkveld. Ha en strålende mathelg!

Lammeskank

$
0
0

Jeg spiser i overkant mye og tenker ofte at jeg nok sikkert hadde hatt godt av en liten slankekur, men så scroller jeg gjennom Instagram og matbildene roper på meg, og vipps så er alle tanker om å spise litt mindre og lettere borte. Takket være min dårlige impulskontroll og en mage som alltid vinner over hjernen så har jeg i dag valgt å satse på en «skankekur» i stedet for slankekur. For hva er vel bedre enn lammeskanker som har fått godgjøre seg i jerngryta sammen med grønnsaker og krydderier? 


Jeg elsker når gode råvarer får putre sammen i timevis. Smakene forsterkes, blandes, blir mildere, hetere, mørere og dypere i smak. Jeg har laget utallige variasjoner av retter på lammeskank. Ofte med mørkt øl eller rødvin. Denne gangen har jeg valgt en del varme krydder som kanel, kardemomme, stjerneanis, allehånde, koriander, honning og laurbær sammen med tomat, kalvekraft rødvinseddik og chorizo som følge til det smaksrike lammekjøttet. 
Se på oppskriften som en inspirasjon til å leke med krydder og smaker du selv liker om du vil. Eller følg den til punkt og prikke – uansett har du et høstlig festmåltid i vente. Oppskriften er til 4 sultne personer.

Dette trenger du:

• 4 lammeskanker

• 6 gulrøtter, kuttet i grove biter

• 6-7 stenger stangselleri, kuttet i grove biter

• 2 store rødløk, grovhakket

• 6 fedd hvitløk, finsnittet

• 1 rød chili, finhakket

• 1 liten neve frisk timian

• 1 Kanelstang

• 1 ts Kardemomme

• 2-3 Stjerneanis

• 1 ts Allehånde

• 2 ts korianderfrø, ristet og knust

• 2-3 laurbærblad

• 3 ss akasiahonning

• 1 boks gode hermetiske tomater

• 5 dl kalvekraft

• 3-4 ss rødvinseddik

• 4 rå chorizo-pølser, jeg brukte en» picante» type med litt hete

• Frisk kruspersille

• Salt og sort pepper

Slik gjør du det:

Skrell og kutt gulrøtter, stangselleri, løk, hvitløk og chili som beskrevet over. 

Kutt chorizopølsene I grove biter. 


Gni lammeskankene inn med salt og pepper (se bildet) og stek dem i godt med smør i en varm jerngryte. 



Når skankene er gyllene og fine har du dem over på et fat, og har alle grønsakene i gryta sammen med krydderiene. Stek dette på middels varme mens du hele tiden rører krydderne inn. 


Ideen med dette er at den rå kryddersmaken skal svis av. Så har du i timian, tomatene, rødvinseddik, kalvekraft og pølsebitene. Rør rundt og plasser skankene i gryta slik at det meste av dem er dekket av innholdet i gryta. Kok opp, ha på lokk og sett gryta i ovnen på 100 grader. Nå skal gryta stå der i 3-4 timer mens du kan bruke tiden på å skrelle poteter til en potetstappe, gå deg en tur eller vaske kjøkkenet. Sjekk gryten underveis. Den er klar ferdig når kjøttet slipper beinet. Synes du kraften er for tynn kan du ta ut skankene og koke opp gryta uten lokk for å få en mer konsentrert saus. Rett før servering rører du inn finhakket persille. Server lammeskankene med potetstappe og rikelig med saus og grønnsaker. Jeg garanterer suksess.


Håper du lar deg inspirere og blir med meg på skankekur!

Skogssopprisotto med lammefilet

$
0
0


Ingenting er så delikat og frydefullt i munnen som en perfekt risotto. Samtidig er det ingenting som er kjipere enn en risotto «gone bad». Det siste man ønsker seg er en risotto som er som en tung, salt og brun grøt. Selv har jeg laget begge deler. Etter litt prøving og utprøving av forskjellige oppskrifter, og ikke minst mange restaurantopplevelser, mener jeg selv at jeg faktisk lager en tilnærmet perfekt risotto. Ser selv at dette virker som latterlig selvskryt, men saken er at en god risotto er forholdsvis ganske enkelt å få til. Det du trenger er riktig ris, god kraft, syre og fett. I tillegg må du sette av 18 minutter til å røre konstant – og vipps så har du lykke på et fat. Siden det er slaktetid på lam, skogen har servert oss sopp og alt man ønsker er trygghet på en tallerken mens peisen knitrer så har jeg valgt å lage en skogssopp-risotto med lammefilet. Oppskriften er til 4. 



Dette trenger du:

RISOTTO

• 350 gram risotto-ris av typen carnaroli, vialone nano eller arborio. Selv brukte jeg sistnevnte.

• 1,2 liter god kraft. Jeg brukte kalvekraft

• 2,5 dl tørr hvitvin

• 3 store sjalottløk, finhakket

• 3 fedd hvitløk, finhakket

• 1 purre, finsnittet

• 250 gram sopp – jeg brukte traktkantarell og vanlig kantarell. Halvparten av soppen smørstekes og brukes til garnityr. Resten av soppen skal i risottoen. Jeg brukte tørket sopp som jeg la i bløt, men har du tilgang på fersk sopp så kjør på!

• 2 ss creme fraishe eller mascarpone

• 1 raus neve revet parmesan

• 2 ss usaltet smør

• Sitron

• Salt og sort pepper

• Bladpersille, finsnittet

LAM

• 600 gram indrefilet av lam

• Noen kvister frisk timian

• 3-4 hele hvitløksfedd

• Salt og sort pepper

• Smør og olje til steking

Slik gjør du det:
Start med å preppe kjøtt og grønnsaker som beskrevet over. 


Ha så risen i et dørslag og skyll risen godt. Ha kraften i en gryte og ha den opp til kokepunktet. Finn frem en stor panne med høye kanter og ha i smør. Sauter løk, hvitløk og purre til det er blankt. Ha så i risen og la den steke med på middels varme til den begynner å skinne lett gjennomsiktig. 


Ha så i halvparten av soppen. Finn frem en tre sleiv og start rørejobben. Ha i ei øse varm kraft og rør til kraften er absorbert av risen, og fortsett slik i 16-17 minutter. Nå vil risen ha en perfekt kokegrad – myk, men med litt motstand i kjernen. Ha i smør, parmesan og Mascarpone (eller Creme Fraishe). Rør om et par ganger, ta pannen av varmen og ha på et lok. Etter 2 minutter smaker du til risottoen med salt, nykvernet pepper og litt saft fra en sitron.


Parallelt med rørejobben setter på en panne på maks varme. Ha i rikelig med smør, en klunk rapsolje, frisk timian og hvitløksfedd. Ha salt og nykvernet pepper på kjøttet. Når pannen er glovarm har du i kjøttet og steker det i 2 minutter. Snu kjøttet underveis så det blir stekt på alle sider, mens du hele tiden øser fett over kjøttet. Ha kjøttet over på et fat og la det hvile i 4-5 minutter før du kutter det i passe biter (se bildet)

Smørstek den andre halvparten av soppen – hold varmt til servering.

Jeg serverte risottoen på forskjellige tallerkener og kobberpanner

Så har du risottoen over på varme tallerkener. Bruk ei øse og plasser risottoen på midten av tallerkenen. Dunk så tallerkenen et par ganger i benkeplaten og se hvordan risottoen flyter perfekt ut. Dander lammet på tallerkenene med snittsiden opp, ha på litt smørstekt sopp, dryss over litt revet parmesan og noen dråper saft fra en sitron. Avslutt herligheten med litt finsnittet bladpersille.


Så er det bare å nyte den trøstende smaken av risottoen mens høstværet uler på utsiden. Håper du lar deg friste!

Steamed buns med asiatisk ribbe og syltede grønnsaker

$
0
0


De har poppet opp på de ene stedet etter det andre de siste 2-3 årene. Alle hipster-kokkene har sine favoritter og matbloggere har fått restauranter til å lage sine signatur-steamed buns. 
Men hva er steamed buns – jo det er som navnet sier en dampet bolle. Ved hjelp av Hovedingrediensene mel, vann/melk, gjær og litt sukker lager du en deig som formes til en Leiv som brettes dobbel og dampes. Så fylles bollen med valgfri kjøtt, saus og grønnsaker. Selv har jeg valgt å bruke skiver av ribbe som har fått seg en omgang I asiatiske smaker. Så har jeg syltet kinakål, gulrot, vårløk, chili og ingefær. Sausene jeg har brukt er hoisin-sauce og en HOT chilisauce. Har du ikke smakt steamed buns så bare må du sjekke ut denne oppskriften. Har du smakt det så er du kanskje allerede like hekta som meg?! Oppskriften er til 8 buns

Dette trenger du:

Buns

• 1/2 dl vann

• 7 gram tørrgjær

• 2- 3 ss sukker

• 1 ts bakepulver

• 2,5 dl skummet melk , varmet til 40-45 °C

• 500 gram hvetemel. Jeg brukte Tipo 0

• sesamolje til pensling og smøring

Grønnsaker

• 6 dl vann, 200 gram sukker og 1 dl 7% edikk

• 2 skivede gulrot

• 1 skivet agurk

• 6 vårløk, grovkuttet

• 2 ss revet ingefær

• 1 rød chili, finhakket

Ribbe

• 800gram tynnribbe, kuttet i 1-2 cm tykke skiver

• 2 ts chilipulver

• 2 ts røkt paprikapulver

• 1 ss korianderfrø, knust

• 1 ts pepper

• 2 ts kanel

• 4 ss akasiahonning

• 4 ss hoisin-sauce

• 4 ss soyasaus

Slik gjør du det:


Ribbe: Start med å gni ribbeskivene inn med en blanding av krydderne nevnt over. Ha så på honning, hoisin-sauce og soyasaus. 

Hell på ca 1 dl vann og sett ribben inn I ovnen på 180 grader. Stek i 30 min og legg så over et bakepapir. Stek videre I ca 40 minutter. Ribbeskivene skal da være møre og sticky. Hold lunt frem til servering.


Buns: Ha så lunket vann i en bolle sammen med gjær og sukker. Bland sammen og ha på plastfilm. La blandingen boble seg opp i ca 15 minutter. Bland så inn melken og sikt melet og bakepulveret. Bland deigen sammen for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Du ønsker en smidig og litt seig deig. Sett til heving i ca 1t. Deigen skal heve seg dobbel så stor. Del så deigen i 8 like store boller. 


Form delene til boller og kjevle dem til avlange sirkler. Smør på litt sesamolje på deigen og brett dem i to. Legg dem så over på bakepapir. Så setter du en bambusdamper i en panne med kokende vann. Har du ikke dette kan du enten kjøpe på Biltema for under en 100-lapp eller bruke en rist i en stor gryte. Det viktige er at buns`ene dampes, ikke kokes. 


Damp buns`ene i 8-10 minutter. Du kan fryse buns og tine dem, for så og dampe dem igjen før bruk. Skal du bruke dem umiddelbart pakker du dem inn I et rent kjøkkenhåndkle.


Grønnsaker: varm opp vann og ha I sukker og eddik. La sukkeret løse seg opp. Smak til blandingen slik at du får en ønsket balanse mellom søtt og syrlig. Køl av blandingen. 


Kutt så grønnsakene i biter som beskrevet over og ha dem i en egnet bolle. Hell over edikkvannet og dekk til bollen med plast. Dette kan godt gjøres dagen I forveien, minimum en time før du skal servere.


Så monterer du. Start med å smøre litt hoisin-sauce på hver bun. Legg på små skiver av den asiatiske ribben. 


Ha på grønnsakene og topp med frisk koriander, sesamfrø og en HOT chilisauce. Server umiddelbart.


Håper du lar deg friste og at du deler denne digge streetfood-retten med noen du er glad i. Ha en strålende helg med god mat!


Friterte klippfiskboller

$
0
0

Alt blir bedre når det er fritert, sa en venninne av meg en gang. Jeg er nesten enig, men det er noen ting som kler frityren bedre enn andre. En av de tingene jeg elsker å ha i frityren er fiskeboller laget på klippfisk. Dette er mektige bomber som passer perfekt som snacks før en middag eller som en rett på tapasbordet. Hjemme hos meg så serverte jeg dem med en chilimajones og sitron, med en lett og syrlig salat som tilbehør. Oppskriften er inspirert av de portugisiske «Bolinhos».  


Dette trenger du:

Farse:

• 800 gram utvannet klippfisk (2-3 døgn)

• 2-3 ferdigkokte og kalde små/medium poteter

• 3 hvitløksfedd

• 1,5 dl olivenolje

• 1-3 ts kajennepepper (avhengig av hvor sterke du ønsker bollene)

• En neve finhakket bladpersille

• 1-2 ts trøffelolje

• 1 liter melk

• Rapsolje eller annen nøytral olje til fritering

Tempuradeig:

• 90 gram hvetemel

• 60 gram maisenna

• 1 egg

• 3/4 dl fløte

• 1,5 dl kaldt vann

• 3 ts bakepulver

• 2-3 ss maisenna

Chili-majones:

• 4 ss hellmanns majones

• 1 ss Sriracha Hot Sauce, eller annen sterk chilisaus

Slik gjør du det:


Start med å blande sammen de tørre ingrediensene til tempuradeigen. Ha så i egg, fløte og vann. Visp grundig til alle klumper er borte og sett deigen til side for å svelle i min. 30 minutter.


Så legger du den utvannede klippfisken og hvitløksfeddene i melk som har blitt varmet opp til kokepunktet. Fisken skal trekke i 10-12 minutter.


Når fisken er klar bryter du dem forsiktig opp i biter og fisken og hvitløken over i kjøkkenmaskinen sammen med de kokte potetene. Kjør kjøkkenmaskinen med på laveste hastighet og bruk grinden. Spe sakte med olivenoljen og så ca 2 dl av melken fisken har trukket i. Ha i Kajennepepper, trøffelolje og bladpersillen. Kjør massen i maskinen til den kjølner. 


Form så boller av fiskefarsen (se bildet). Rull så de ferdige bollene i maisenna. Pass på at de dekkes over det hele. Så dypper du en og en bolle i tempurarøren og har bollene over i frityrgryta. Bollene trenger ca 6-7 minutter i gryta til å få en gylden farge og fin skorpe. Ha klippfiskebollene over på et kjøkkenpapir når de er ferdig fritert.


Bland sammen majones og chilisaus. Smak til med sitron og pepper. Sett kaldt til servering.


Server klippfiskbollene med chilimajonesen, noen sitronbåter og en frisk salat.

Hummer-risotto

$
0
0

Etter dagens «hummerfiske» hos Langesund Fisk så har jeg to spreke karer som kravler rundt på kjøkkenbenken. Klare for å forvandles til en himmelsk hummer-risotto.

Ikke la deg lure når nærbutikken har ferdig kokt kanadisk hummer i fiskedisken. Vent heller noen uker og spar opp til du har muligheten til å dra din egen hummerteine eller har skrapet sammen cash til å punge ut for sprell levende, norsk hummer hos en skikkelig fiskehandler. Mitt motto er at det er bedre å spise skikkelig sjelden, enn nesten bra ofte. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• To ferske hummer på ca 700 gram

• 2 store rødløk, grovhakket

• 6 fedd hvitløk. 3 finhakket og 3 grovhakket

• 1 rød chili, finsnittet

• 3 sjalottløk, finhakket

• 2-3 ss tomatpure’

• 5 dl tørr hvitvin. 3 dl til kraften og 2 dl til risottoen

• 3-4 dl grønnsakskraft

• Salt og 16-20 hele pepperkorn

• 300 gram Arborioris

• 3 ss mascarpone (kan byttes ut med creme fraishe)

• 2-3 ss usaltet smør til risottoen

• 2 ss usaltet smør til steking av hummerkjøttet

• 1 sitron

• Frisk kjørvel

• God olivenolje

Slik gjør du det:

Start med å finne frem din største gryte med lokk og kok opp godt saltet vann. Legg så hummeren på kjøkkenbenken og finn frem en god kniv. Sett kniven på den «stiplede linjen» med eggen mot hodet til hummeren. Press kniven rett ned og press kniven ned så du deler hodet i to. Ha så hummeren direkte opp i det kokende vannet. Dette høres brutalt ut, men det er den mest humane og hurtigste måten å ta hummeren av dage. Og husk at fisk, fugl og kjøtt kommer opprinnelig fra levende dyr – dette er naturlig.

La hummeren koke i 2-3 minutter. Fisk den opp og ha den over i isvann for å stoppe varmebehandlingen. Løsriv halen fra hodet og klipp opp skallet på halen fra undersiden. Gi skallet et knekk og rens halen for skallet. Så tar du klørne og renser dem for alt kjøtt.

Ta vare på skallet for dette skal nå bli kraft til risottoen. Finn frem en ny gryte og ha i litt smør. Sauter så rødløk, grovhakket hvitløk og chili. Ha så i tomatpure’ og la det surre sammen med løken i 3-4 minutter. Så har du i skallet fra hummeren og pepperkornene. Finn frem det groveste redskapet du har på kjøkkenet, hos meg er det en hammer, og knus skallet. La det frese med i 2-3 minutter før du heller på vinen og gir det hele et oppkok. Hell så på litt grønnsakkraft til du dekker innholdet i gryta. Kok opp og la det koke i ca 30 minutter før du siler av kraften som du skal bruke videre i risottoen. Hold kraften varm.

Et lite triks: Har du ferske reker så fys skallet ned når de er pillet og ha noen never av rekeskallet i gryten samtidig som du har i hummerskallet. Da får du en enda bedre kraft og en dypere farge på kraften. Hjemme hos meg så kjøpte jeg 300 gram ferske reker og lagde en hjemmelaget rekesalat samtidig som jeg lagde kraften, og vipps så gledet jeg meg til neste dags frokost»

Finn frem en stor panne med høye kanter. Ha i smør og sauter sjalottløk og hvitløk. Ha i risen og sauter videre til risen er gjennomsiktig. Hell på vin og kok ut, mens du hele tiden rører.

Når vinen er kokt inn så fortsetter du å spe med skalldyrkraften. En øse av gangen som kokes inn. Denne prosessen tar ca 17 minutter før du har en ris som er myk, men fremdeles har litt tyggemotstand i kjernen.

Grovhakk hummerkjøttet fra bein og klør og ha det i risottoen sammen Mascarpone og smør. Rør det forsiktig inn og la risottoen hvile.

Finn frem ei stekepanne og stek hummerhalene i godt med smør i ca 3-4 minutter, mens du hele tiden øser over smør. Kutt halekjøttet i passende biter (se bildet). Finn frem 4 varme, store middagstallerkener. Ha på en øse risotto og legg opp hummerkjøttet. Avslutt med noen dråper saft fra en sitron, litt god olivenolje og litt frisk kjørvel.

Håper du lar deg inspirere og benytter deg av de norske skalldyrene nå som de er på sitt beste. Ha en strålende og matglad helg!

Gi bort en middag til jul

$
0
0

Mads tar for seg julegaver på sin side I dagens avis. Når det kommer til mat, drikke, kokebøker og kjøkkenutstyr så tror jeg det er noe av de aller fleste av oss risikerer å få under juletreet, også i år. Jeg har tidligere laget tips til diverse ting man kan kjøpe som julegaver her i Telemarksavisa og på bloggen min. I år har jeg tenkt å slå et slag for en gave som varmer litt ekstra. En gave du må lage selv, men som du også kan nyte selv sammen med den heldige mottager av gaven. Og du har sikkert gjettet hva det er – be noen hjem på et måltid hjemme hos deg selv. For meg er det noe av det fineste jeg kan tenke meg. At noen har tatt seg bryet å koke for meg, men enda finere enn det legges til rette for at man sitter rundt et bord sammen med mennesker man er glad I, spiser og har muligheten til å dele litt av livet sammen. I en stadig mer globalisert verden, med mat-impulser fra fjern og nær er det blitt slik at mange yngre har helt glemt bort å lage skikkelig og real norsk husmannskost. Så her hjemme ba jeg en venn hjem på kjøttkaker med kålstuing, gulrøtter digge poteter og en god fløtesaus. Gaven falt i smak og kvelden ble fin. Oppskriften er til en middag for 4.

Dette trenger du:

Kjøttkake

• 600 gram kjøttdeig

• 1 kepaløk, finhakket

• 1 ts salt

• 1 ts sort pepper

• 1 ts malt ingefær

• 2 ss potetmel

• 1 dl melk

Fløtesaus

• 4 ss smør

• 4 ss hvetemel

• 6 dl god kjøttkraft eller buljong

• 1/3 l fløte

• Salt og pepper

Kålstuing

• 700 gram hodekål, snittet

• 4 ss godt smør

• 4 ss hvetemel

• 2 dl melk

• 3-4 dl kraft fra kokevannet av kålen

• Salt og pepper

• Revet muskat

Poteter og gulrøtter

• 4 gulrøtter, skrelt og kuttet i staver

• 12 poteter, delt i to

• 2 ss smør

• Salt og pepper

Slik gjør du det:

Start med å preppe alle ingrediensene. Kutt løk til kjøttkakene. Snitt kål til kålstuing. Del poteter i to og kutt gulrøtter i staver – alt som beskrevet over.

Ha poteter og gulrøtter i et ildfast fat sammen med litt smør eller olje. Ha på salt og pepper. Bak i ovnen til de er møre. Ca 25 minutter på 200 grader varmluft i ovnen hjemme hos meg. Hold varmt til servering.

Start med å lande sammen alle ingrediensene til kjøttkakene i bollen til kjøkkenmaskinen og kjør massen godt sammen med en grind. Form så kjøttkaker og stek dem i godt med smør i en stekepanne. Legg kjøttkakene over i ei gryte.

Smelt smør til fløtesausen i stekepannen når du er ferdig med kjøttkakene. Ha i 4 ss hvetemel og pisk det godt sammen for å få bort alle klumper. Spe med kjøttkraft og fløten. La sausen koke i minimum 5 minutter for å bli kvitt den rå melsmaken. Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering.

Kok den strimlede kålen i lettsaltet vann, ca 3 minutter.

Mens kålen koker smelter du smør I en kasserolle. Ha i hvetemel og pisk det inn i smøret. Spe med melk og så med kokevannet fra kålen. Smak til med salt, pepper og muskat. Hel den hvite sausen over kålen, bland godt sammen og hold kålstuingen varm frem til servering.

Håper du tar utfordringen og gir bort et måltid til jul. Ha en strålende mathelg!

Alternativt Pinnekjøtt

$
0
0

En av de tingene jeg setter mest pris på med adventstiden og jula er alle tradisjonene. Det at man hvert år gjentar de samme tingene, synger de samme sangene og gjenskaper de samme smakene. Det er som å legge et kjært gammelt puslespill på nytt. Alle bitene må med for at hele det kjente bildet skal dannes. Jeg har en litt lurvete tradisjon frem mot jul takket være 28 år på juleturne med Oslo Gospel Choir, men stresset mellom jobben på Borgestadklinikken og konsertene, henting av juleribba på Myren før konserten i Ibsenhuset, juletreet stappet inn i (min litt for lille) bil etter en kjapp tur innom Lietorvet den ene kvelden det ikke er konsert, det å sitte på en flyplass et sted i Norden når jeg vet at en av ungene synger «en stjerne skinner i natt» på juleavslutningen jeg gikk glipp av i år igjen – alt sammen er med på å bygge seg opp til fine juledager med de jeg er glad i. Jeg vet at dette er en MAT-side, men jeg ble revet med av litt advent-sentimentalitet her. Poenget er at jeg på ingen måte vil rote til dine tradisjoner, ei heller når det kommer til julematen. Samtidig har jeg lyst til å inspirere deg litt til å bruke en av de fantastiske råvarene vi har i jula på en litt annen måte, og råvaren er pinnekjøtt. I tillegg vil jeg heie litt ekstra på gleden ved å bruke rester. Vi er et land som kaster for mye mat, og tenkte kanskje at disse oppskriftene her kunne bidra litt til gode matopplevelser og til sunn økonomi i husholdningen.

Jeg koker alltid pinnekjøttet i en grønnsaksbuljong i stedet for å dampe kjøttet, men du må bare gjøre som du pleier. Vil du sjekke ut min variant så finner du den på www.larsspiser.no.

Etter at er kokt har jeg grillet det lett i ovnen (se bildet) før jeg har plukket kjøttet rent for bein og fett. Nå er pinnekjøttet klart til å brukes i disse oppskriftene. Dette er en perfekt og raus restekveld for 4 personer.

Brandade med pinnekjøtt:

Kok 500 gram mandelpotet sammen med 3-4 hele hvitløksfedd. Hell av vannet og damp potetene tørre. Mos hvitløk og potet med en visp eller sleiv. Bland inn 2 ss creme fraishe, 1-2 dl matfløte og 2 ss usaltet smør. Vend inn en raus neve med biter av pinnekjøtt og litt grovhakket frisk bladpersille. Smak til med salt og sort pepper. Server med flatbrød og god olivenolje.

Smørstekt brioche med pinnekjøtt surret i hoisinsaus og lime, syltet rødkål, mandarin, sesamfrø og koriander:

Finsnitt ¼ rødkål. Varm opp en blanding av 2 dl vann, 1 dl sukker og 4-5 ss 7% eddik til sukker har løst seg opp. Avkjøl væsken og hell den over kålen. Sett kaldt til servering.

Kålen kan gjerne syltes dagen i forveien, og minimum 1 time før servering. Hell av væsken før anretning.

Ha en neve revet pinnekjøtt i en liten kjele. Ha i 4 ss hoisin-sauce, 1 ss soyasuace og saften av en halv lime. La det surre seg varmt. Skrell en mandarin og kutt ut båter slik at de blir skinnfrie. Smørstek 4 skiver brioche i en teflonpanne.

Anrett briochebrødene med syltet rødkål, pinnekjøttet, 2 båter mandarin og dryss over litt frisk koriander og litt sesamfrø.

Blinis med pinnekjøtt, trøffelhonning, rørosrømme, gressløk og Godlandstrøffel:

Blinis – 150 gram bokhvete eller siktet hvetemel, 1 ts bakepilver, 2 ts sukker, 1 ts salt, 1 egg, 2 ss rømme, 2 dl matfløte og 1 dl vann. Bland sammen som en pannekakerøre og la den stå og svelle i ca 30 minutter. Stek blinis i varm teflonpanne eller på takke i godt med smør. En blinis = 1 ss røre. Legg dem på en rist etter hvert som de stekes.

Vend inn 1 ss trøffelhonning (eller bare vanlig aksaiahonning om du ikke får tak i trøffelvarianten) med en neve revet pinnekjøtt.

Legg opp passelig med det glaserte pinnekjøttet på blinis. Ha på litt god rømme og litt finsnittet gressløk.

Rasp over litt fersk trøffel om du er så heldig å ha muligheten til det.

Blinis med pinnekjøtt, rørosrømme, rødløk og gressløk:

Blinis lages som nevnt over. Legg så på pinnekjøtt, rørosrømme, finittet rødløk og finsnittet gressløk.

Håper du tar vare på restene etter de store middagene som kommer og lager noe digg av restene. Ha en velsignet og matglad adventstid!

Julefri and

$
0
0

Det er noen få dager til pinnekjøtt, ribbe og juletorsk skal serveres på julekvelden. Trenger du gode råd og tips til dette så ring en venn eller sjekk tidligere juleoppskrifter her på bloggen. Jeg har valgt å lage en rett I dag som ikke er særlig julete, men som er en lett og smakfull avsporing i all julematen. Jeg valgte å bruke and, som mange av dere sikkert spiser I løpet av julen, men dette er en rett som ville fungert veldig godt med rester av ribbe og pinnekjøtt i romjula. Jeg bruker klassiske tynne asiatiske pannekaker som jeg kjøper hundre av i slengen på asia-butikken og alltid har liggende i fryseboksen. Disse damper jeg i bambus-steamer (se bildet). Har du ikke en slik steamer så kan du bruke en rist over kokende vann eller dampovn. For å gi retten litt «krønsj» bruker jeg agurk og vårløk, samtidig som jeg serverer den med potetløv tilsmakt asiatiske krydder. Du må gjerne velge din egen favoritt. Dette er en rett som passer perfekt som en snack før jula setter inn eller som et hvilemåltid mellom julens fete retter. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 2 andebryst

• 1 agurk

• 8 stilker vårløk

• Frisk koriander

• 1 mango

• 2-3 lime

• Hoisin Sauce

• asiatiske pannekaker

• Salt og pepper til stekingen av andebrystene

• (Litt god rømme eller crème fraishe om du vil balansere smakene litt)

Slik gjør du det:

Start med å snittet et fint rutenett I fettet på andebrystene. Gni brystene så inn med salt og pepper. Forvarm ovnen til 160 grader.

Legg andebrystene fettsiden ned i en kald og tørr teflonpanne.. Sett på maks varme og stek brystet på skinnsiden i 3-4 minutter, til du har et sprøtt skinn.

Snu brystet og stek det videre på alle sider i 3-4 minutter øs hele tiden over fettet fra anden mens du steker. Etterstek brystene i ovnen 6 minutter og la dem så hvile på kjøkkenbenken i ca 10 minutter før du kutter kjøttet i passende biter (se bildet) Legg opp grønnsakene på et fat eller i små boller.

Mens kjøttet hviler kutter du vårløk, agurk og mango som på bildet.

Finn frem steameren og fordel pannekakene på i steameren. Plasser steameren i en stekepanne med vann og kok opp. Pannekakene er ferdig steamet på 4-5 minutter.

Dette er mat som gjestene kan montere selv. Så dekk bordet og plasser ut grønnsaker, hoisin sauce, rømme, lime-båter, andekjøtt, potetløv og pannekakene.

Håper du lar deg friste og at du tar deg tid til å nyte bordets gleder I dagene som kommer. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å ønske alle lesere en velsigna jul!

Løksuppe

$
0
0

Hva lager man av mat etter jul og nyttår? Her hjemme er vi nesten litt matte etter all julemat og fancy nyttårsmeny. Da er det godt at man kan finne frem til noen gamle klassikere som bryter med de flotte (og kostbare) råvarene, med alt kjøttet og de fete sausene. Etter en gjennomgang av beholdningen på kjøkkenet fant jeg ut at jeg hadde ingrediensene til en fantastisk rett som Asker meget godt akkurat nå – nemlig løksuppe. Noen urtekvaster sto igjen på kjøkkenbenken. Grønnsaksskuffen var full av løk. Noen tørre rundstykker etter frokosten første nyttårsdag lå I brødboksen, og jammen fant jeg ikke et stykke gruyère etter ostefatet på nyttårsaften. Dette passet lommeboka perfekt. Det passet nyttårsønsket om å spise litt sunnere I det nye året godt. Og, ikke minst, var suppen perfekt for den forkjøla gjengen jeg skulle bespise. Suppen er beregnet til 4 personer.

Dette trenger du:

• 6 store kepaløk (gul løk)

• 1,2 liter kyllingkraft – bruk gjerne buljongterninger om det er det du har

• 50 gram smør

• 2 ss hvetemel

• Urter – jeg brukte frisk timian, rosmarin og 2-3 laurbærblad

• Salt og pepper

• 4 skiver tørr loff, halve rundstykker eller baguetter

• Ost til gratinering. Jeg brukte gruyère, men bruk det det har av hvit fast ost

Slik gjør du det:

Start med å skrell løken. Del den i to og snitt den så i tynne skiver.

Ha smør i ei gryte og sur løken lys brun på middels varme.

Ha så i melet og rør det inn i løken. Stek videre i 2-3 minutter for å få bort den rå mel smaken.

Ha over kyllingkraften og ha i urtene. Kok opp og la suppen putre under lokk i ca 30 minutter.

Mens suppen koker rister du brødet, river osten og forvarmer ovnen til 180 grader.

Når suppen har kokt klar fisker du opp urtene. Hell suppen over i ildfaste former eller en passende gryte. Dekk suppen med brødet og strø over osten. (Se bildet) Sett så gryta i ovnen i ca 20 minutter eller til osten har smeltet og fått en gyllen farge.

Rop folket til bords og server den rykende varme løksuppen. Håper du lar deg friste og at starten på 2018 blir like god som suppa!

Lasagne – return of the eighties!

$
0
0

Det var jo så fristende å kalle denne saken for «Lars-agne», men jeg sto i mot fristelsen og skriver det i første setning i stedet. Fra spøk til alvor. I dag har jeg tatt frem en klassisk italiensk rett, nemlig lasagne. På 80- og 90-tallet var dette, sammen med pizza, den retten alle unge håpet å få servert på fredagskvelden. Frykten for at det skulle dukke opp karbonade-smørbrød, aspik eller hyrdepai lå igjen som en klam hånd fra 70-tallet og alle ungene i gata hadde fått øynene opp for de italienske fristelsene. Etter hvert som årene har gått har pizzaen stått seg, mens lasagne har sakket akter ut. Mitt inntrykk er at de fleste som spiser lasagne om dagen velger den frosne varianten fra frysedisken, men det er jo ikke lasagne. Lasagne er superenkelt, og kjempe digg mat. Det finnes garantert like mange oppskrifter på den som det finnes italienere. Klassisk lasagne er laget med pastaplater, kjøttsaus og bechamel (en hvit saus med ost). I denne oppskriften har jeg sløyfet bechamelen og laget en kjøttsaus med matfløte, Creme Fraish og parmesan. Kanskje du vil forsøke deg på den? Oppskriften er til 2 x 4 personer. Jeg lager nemlig alltid to lasagner – det er perfekt mat å ha i fryseren en kveld man fyser på noe godt, men ikke orker å koke!

Dette trenger du:

• 700 gram kjøttdeig

• 4 rå italienske pølser

• 5 gulrøtter, kuttet i små terninger

• 1 stor purreløk, kuttet i tynne skiver

• 4 rødløk. Grovhakket

• 4 fedd hvitløk, finhakket

• 2 røde paprika, kuttet i små terninger

• 1 rød chili, finhakket

• 2 bokser med gode hermetiske tomater

• 1 beger creme fraishe

• 2 dl matfløte

• 4 ss tomatpure

• 1 dl oksekraft

• 2 ss soyasaus

• 1-4 ss Sriracha saus (sterk chilisaus) – bruk så mye du har gane til

• 3 ss honning

• 3 ss finhakket frisk koriander

• En raus neve revet parmesan

• Revet hvitost til gratinering

• Salt og pepper

• Blandet salat etter ønsker

• Vinaigrette – 2 deler olje, 1 del sennep, 1 del honning og en del hvitvinseddik

• Rømme

• Godt brød

Slik gjør du det:

Start med å kutte alle grønsakene som beskrevet over. Finn frem en jerngryte og løk, purre, paprika, gulrot, chili og hvitløk i olje i noen minutter. Legg det hele til side.

Stek så kjøttdeig og farsen fra pølsene i gryta. Når kjøttet er stekt har du over grønnsakene i gryta.

Ha så i tomatpure, rør godt og svi av den rå tomatsmaken – dette tar 3-4 minutter.

Så har du i honning, Sriracha saus, frisk rosmarin og soyasaus.

Bland godt. Videre har du i oksekraft, de hermetiske tomatene, creme fraishe og matfløte. Kok opp og la gryta koke i ca 20 minutter. Før du smaker til gryta med salt, pepper og eventuelt mer Sriracha saus, rører du inn den revne parmesanen. Har kjøttsausen blitt for sterk kan du justere med mer honning og matfløte. Nå er kjøttsausen klar.

Finn frem to ildfaste fat og smør de med litt olivenolje. Legg så et lag kjøttsaus, så et lag med pastaplater. Fortsett slik til du har fylt fatet.

Topp det hele med revet ost – f.eks gulost, mazzarella eller noe annet du har i kjøleskapet. Sett lasagnen inn i forvarmet ovn på 200 grader i ca 25 minutter.

Vask og tørk salaten, bland sammen vinaigretten og ha den over salaten rett før servering. Server lasagnen med salat, rømme og godt brød.

Håper du lar deg friste og at du lager en gammel klassiker til folka dine i helgen. Ha en matglad uke!


Skate – rimelig luksus

$
0
0

Mads har bestemt seg for å presentere rimeligere varer i dag. Inspirert av dette gikk jeg til fiskedisken på min nærbutikk og spurte om hvilken fersk fisk var den billigste de hadde akkurat nå. Fiskehandleren skannet disken sin og dro frem en filet (eller mer korrekt en vinge) av Skate. «denne får du for samme prisen som fersk seifilet, 126 kroner per kg» sa han. Jeg trodde ikke mine egne øyne, av flere grunner. For det første er skate en fisk man nesten aldri får tak i hos butikkene jeg frekventerer. For det andre er det en fisk jeg tidligere kun har spist på absolutt topp-restauranter, og har forbundet med luksus og høye priser. Jeg har laget noe på skate kun en gang tidligere hjemme på Gutterommet, men jeg har lest mange oppskrifter om denne fisken i Rokke-familien. Stygg som få utenpå, fantastisk smak og konsistens på kjøttet og ikke minst har jeg festet meg med at skate MÅ tilberedes når den er helt fersk. Den skal ha et tynt gjennomsiktig «slimlag» over kjøttet og den skal IKKE lukte av ammoniakk – da er den bare å gi til katta i huset. Eksemplaret i butikken så perfekt ut, luktet godt, og fiskehandleren kunne fortelle at den var fisket utenfor Kragerø to dager tidligere. Jeg ropte HURRA, inni meg, og tok med fisken hjem.

De fleste oppskriftene jeg har lest på skate er ganske fancy, men jeg tenkte at jeg ville lage en enkel rett med middelhavssmaker. Så her har fisken fått følge av sitron, hvitløk, tomat, kapers og oliven. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram skatevinge, uten skinn

• 2 sitroner, zest fra en og tynne skiver fra en

• 3 hvitløksfedd, kuttet i tynne skiver

• God olivenolje

• 1 neve gode oliven, fjern steinene og grovhakk dem

• 1 neve mellomstore kapers

• 6-7 gode småtomater, delt i to

• Frisk bladpersille

• Salt og pepper

• Poteter (jeg saltbakte mine) eller godt brød

• Aioli – jeg jukset og blandet hellmanns majones med litt finhakket hvitløk, litt sitronsaft og litt sort pepper

Slik gjør du det:

Jeg fikk fiskehandleren til å fjerne skinnet fra skatevingen. Akkurat det kan være litt vrient, så be om hjelp. Så skylder du vingen og tørker den godt av med et kjøkkenhåndkle. Målet med dette er å fjerne det tynne slimlaget. Forvarm ovnen til 200 grader. Finn så frem et stekebrett og ha på bakepapir. Legg hele vingen på brettet.

Så har du på tynne skiver av sitron, tynne skiver av hvitløk, de halve småtomatene, salt, sort pepper og en god klunk olivenolje. Tilslutt har du over litt friske urter. Jeg hadde litt timian og rosmarin.

Sett så fisken inn i forvarmet oven og la den gjøre seg ferdig. Min vinge var ca 1,5 tykk og da tok dette 15 minutter.

Mens fisken gjør seg selv i ovnen blander du sammen de grovhakkede olivenene, kapersen og river over litt av det gule skallet fra 1 sitron.

Saltbak småpotet, skjær brød, lag aioli – det er opp til deg hva du vil ha som tilbehør.

Når fisken er klar har du over blandingen av oliven og kapers og helt til slutt drysser du over litt grovhakket bladpersilillle.

Hjemme hos meg satt jeg hele stekebrettet på bordet og lot gjestene forsyne seg direkte fra det. Deilig og ujålete, men vil du servere i kontrollerte porsjoner så kan du det.

Så da går oppfordringen ut – spør etter Skate i butikken. Før du vet ordet av det kan du nyte rimelig luksus hjemme hos deg også. Ha en strålende og matglad helg!

Se torsken

$
0
0

Mads har skjønt det. Jeg blir bare så glad når han tar utgangspunkt i råvarer som er på sitt beste når han finner frem til drikke. Den våkne leser har allerede forstått at han spør etter torsk i dag, og torsk skal han få. Jeg registrer at han foretrekker avkokt torsk, og da gjerne med sennep som tilbehør. Jeg har valgt å ikke koke min fisk, men heller dampe den i litt hvitvin. Vil du som Mads ha den avkokt så kjør på. Tilbehøret i denne retten vil fungere utmerket da også. I disse dager er det tid for at skreien dukker opp hos fiskehandleren. Min fiskehandler ventet i spenning på første levering da jeg var innom han i går, så jeg måtte ta til takke med fersk villfisk fisket i fjorden utenfor Kragerø – noe jeg lever særdeles godt med. Til fisken har jeg laget en ertepure tilsmakt med rømme og litt sitron. Og sammen med den hjemmelagde hollandaisen og sprøstekt chorizo falt det i smak hos gjesten her hjemme på Gutterommet. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram ryggfilet av torsk eller skrei

• 350 gram frosne erter

• 2 ss rømme – jeg bruker alltid Rørosrømme, men ta hva du selv liker

• 1 sitron

• 250 gram usaltet smør – klaret

• 3 eggeplommer

• ½ dl hvitvinsedikk

• ½ dl vann

• 10 hvite pepperkorn – grovt knust

• 2 sjalottløk finhakket

• 2 ss finhakket gressløk

• 100 gram rå (og gjerne sterk) chorizo

Slik gjør du det:

Sausen: Finhakk sjalottløk og ha det i ei lita gryta sammen med pepper, vann og hvitvinseddik. Kok opp og reduser til du har halvparten av væsken. Sil av løk og pepper og ha det over i en metallbolle eller glassbolle sammen med 3 eggeplommer.

Sett bollen over et vannbad og pisk dette sammen til det skummer og blir luftig. Trekk kjelen med bollen av varmen nå.Ha så varmt klaret smør (ca 60 grader) i litt etter litt, mens du hele tiden pisker.

Du vil ha en luftig saus – som ikke skiller seg. Smak til slutt til sausen med salt og noen dråper saft fra en sitron. Rør inn den finhakkede gressløken. Sett sausen på et lunt sted så den holder på varmen.

Fisken: Del fisken i 4 serveringsstykker. Salt fisken godt i ca 10 minutter. Skyll så av saltet og tørk fisken. Ha litt smør i et ildfast fat og legg i fisken. Hell så på 1 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice. Sett så fisken inn i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter. Tiden avhenger litt av tykkelsen på fiskestykkene så følg med.

Ertepure: Kok opp lett saltet vann og kok ertene i 2-3 minutter. Sil av vannet og ha i rømmen. Kjør det til en pure med stavmikseren og smak til med salt og litt saft fra en sitron. Hold varmt.

Chorizo: Fjern skinnet på chorizo-pølsen. Kutt kjøttet så i små terninger. Stek dette i ei lita gryte til det er gyllent og sprøtt. Hold varmt.

Finn så frem 4 varme middagstallerkener. Legg opp ertepure, fisk og hollandaise. Topp hvert fiskestykke med litt sprøstekt chorizo.

Håper du lar deg friste og at du får en helg med fine stunder på kjøkkenet og rundt bordet med de folka du har tilgjengelig.

The pink elephant

$
0
0

Ikke sjeldent blir jeg invitert til spisesteder for å sjekke ut maten der. Noen ganger takker jeg ja, de fleste ganger takker jeg nei. Siden jeg er av den gamle skolen og driver en klassisk matblogg hvor jeg faktisk lager mat, deler oppskrifter og forsøker å formidle gledene ved å lage i stand måltid for venner og familie, har det blitt slik at jeg kun skriver om restauranter jeg liker selv -enten jeg må ta den blodige regningen selv eller jeg er så heldig å ha blitt invitert. Da jeg fikk invitasjonen til The Pink Elephant måtte jeg Google. Navnet sa meg lite, og adressen – en av byens dyreste, er ikke nødvendigvis det samme som kvalitetsmat. Etter søket visste jeg at det dreide seg om en indisk restaurant som satset på fine dining- tilnærmelse, som ville løfte det indiske kjøkkenet litt ut av det rustikke familekjøkkenet. Jeg ble nysgjerrig og takket ja til invitasjonen. Og når jeg sitter her å skriver dette på kveldsflyet til Zürich skulle jeg ønske jeg kunne snudd for starteren alene.

Som den oppvakte leser nå forstår så er The Pink Elephant så bra at jeg gjerne vil videreformidle gleden over å få spise der.

Det indiske kjøkkenet er stort, og det er tradisjonsrikt. På The Pink Elephant har kjøkkensjef Frode Laupsa eklektisk hentet inn inspirasjon fra de forskjellige tradisjonene i sør, nord, øst og vest. Med dette som base kokes og presenteres rettene i en nesten nynordisk tradisjon. Særlig satt matnerden i meg stor pris på kunnskapsnivået til kelnerne og sommelier. Hver rett og drikkealternativ ble godt forklart. Tilberdningsmetode, rettenes opprinnelse og krydderbruk ble formidlet med innlevelse og kunnskap som gjorde at vi som gjester lyttet, mens duftene fra herlighetene som ble satt fremfor oss forførte.

En liten fotnote om kveldens sommelier – jeg tenkte at han her kjenner jeg, men det gjør jeg ikke. Allikevel var det noe kjent. Ikke før vi vandret gjennom Oslos vinterhager på vei til hotellet kom jeg på det. Vi hadde hatt gleden av å bli guidet gjennom kvelden av Robert Lie. Første gang jeg møtte han var da han var restaurant sjef på legendariske Bagatelle (Hellstrøms sagnomsuste stjerne-restaurant) og siden har jeg lest mang en artikkel fra hans hånd i Dagbladet. En av de mest vinnende sommelierer Norge har fostret. Vil du vite mer om The Pink Elephant, tankene bak konseptet og Robert Lie, så har min foodie-venn Anders Husa skrevet leseverdig om det HER!

Jeg skal ikke forsøke å gjengi rettene i detalj, men lar med bildene og enkle beskrivelser gjøre jobben. Og jobben er å gi deg en liten følelse av hva restauranten står for og få deg til å oppsøke denne perlen på Tjuvholmen.

Potet Baji og Gulrot Chips med mynteraita

Papadums med mynte og tamarin chutney

Potet- og kikertsuppe “garam masala”

Fritert softshell crab med fermentert gulrot og chilli-hollandaise

Beteburger med sort hvitlk

Butter chicken, raita, hvitløks-nan og ris

Sitronsorbet med hvit sjokolade, karamell og indisk grønn te

Vaniljeis med lakris og chilifudge

Det er en STOR rosa elefant I rommet – og folk burde snakke om den!

Dette blogginnlegget er skrevet etter at jeg ble invitert (les: ikke betalte for mat og drikke) og er å anse som reklame.

Koteletter med rosenkålkrem og brent purre

$
0
0

I dag har jeg gjort et forsøk på å forfine hverdagsmiddagen. For det er ikke slik at man må bruke dyre produkter og fancy råvarer for at middagen skal oppleves litt ekstra god. Ofte så tenker jeg at det handler mest om å gidde å legge opp maten litt finere og kanskje ta seg bryet med å smake litt på det man lager underveis. Senest i går sa musefletta på 12; «pappa, vi er ganske flinke til å sitte sammen og spise middag i vår familie». Det gjorde meg så glad! For det er hverdager det er flest av. Vi har de dagene og de folka vi får utdelt. Da er det ikke noen grunn til å ikke legge til rette for at noen av hverdagsmiddagene blir gjort til en stund hvor man møtes, ser hverandre og feirer dagen. Dette er ikke ment som en pekefinger i en stressa hverdag, mer som en påminnelse og inspirasjon til å ha fokus på gode hverdagsmiddager. At koteletter er på tilbud i de fleste butikker om dagen trekker jo heller ikke ned! Oppskriften er til 4

Dette trenger du:

• 4 koteletter – vanlige eller sommer-koteletter

• 1 pose rosenkål

• 3 ss creme fraishe

• 1 sitron

• Salt og pepper

• 1 purre

• Gode poteter

• 2 rødløk

• 6 fedd hvitløk

• Litt timian

• God olivenolje

• Smør til stekning av kjøttet

Slik gjør du det:

Start med å kutte poteter i båter, skrell og del løken i båter og ta skallet av hvitløksfeddene. Ha det i et ildfast fat, ha på en klunk olivenolje, salt og pepper. Band det sammen og ha på litt frisk timian.

Bak det i ovnen på 200 grader til potetene er møre. Det tar ca 30 minutter

Kok opp lettsaltet vann. Kutt stilken av rosenkålen og fjern stygge blader.

Del den hvite delen av purren i 4 like lange deler.

Ha rosenkål og purreløken i det kokende vannet og kok det i 3-4 minutter. Hell av vannet og ha rosenkålen tilbake i kjelen sammen med creme fraishe og litt salt. Kjør dette sammen til en pure med stavmikseren. Smak pureen til med litt saft fra en sitron.

Del hver purrebit på langs og svi dem av i en tørr grillpanne.

Finn frem stekepannen og ha i litt smør. Stek kotelettene i 2-3 minytter på hver side på sterk varme. Skru så ned varmen, legg på et lokk og la kotelettene bli ferdige på svak varme – det tar ca 5-6 minutter.

Finn frem tallerkener. Legg opp poteter, rosenkålkrem, purre og kotelettene. Rop på folka dine og nyt et måltid sammen. Håper du lar deg inspirer og at du får en fin helg!

Lammekoteletter med fylte auberginer

$
0
0

Det nærmer seg påsken og jeg har startet oppvarmingen. Ikke til dager på ski, men til lammelåret på påskeaften. Jeg har tidligere delt min oppskrift på lammelår her på bloggen. Vil du ha inspirasjon til gode oppskrifter på det så søk bloggen. I dag har jeg lekt meg litt med en rimelig del av lammet, koteletten. Tilbehøret er inspirert av middelhavslandene med god olivenolje, frisk mynte, kanel, sitron, paprika og ikke minst aubergine. Hjemme hos oss serverte jeg det de stekte lammekotelettene med kun de fylte auberginene, men vil du ha mer karbohydrater så er dette en rett som vil fungere veldig godt med couscous eller ris til. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 8-900 gram koteletter av lam

• Olivenolje til steking

• Salt og pepper

• 2 auberginer

• 2 store rødløk, finkuttet

• 10 aromachampignon, kuttet I små terninger

• 3 fedd hvitløk, finkuttet

• 100g Chevré

• Frisk mynte

• 1 ts garam marsala

• 1 ts kanel

• 1 ts røkt paprikapulver

• 1 sitron

• Gode småtomater

Slik gjør du det:

Start med å prikke noen hull med en gaffel I auberginene. Legg dem på et stekebrett og bak dem I ovnen i ca 40 minutter på 200 grader.

Mens auberginen gjør seg selv i ovnen finhakket du løk og hvitløk, kutter soppen I små terninger og finner frem krydderne du trenger.

Finn så frem en stekepanne og stek løk og hvitløk blank og myk i litt olivenolje. Ha det over på en tallerken og stek så soppen i olivenolje I 5-6 minutter på sterk varme. Bland inn løken og ha I garam marsala, paprika og kanel. Bland godt og sett til side.

Når auberginene er klare deler du dem på langs (se bildet). Skrap ut fyllet og ha det over på ei fjøl. Pass på at skallet ikke blir ødelagt for de skal fylles igjen senere. Grovhakk auberginekjøttet og bland det godt sammen med løk og soppblandingen.

Smak til med salt, pepper og litt saft fra en sitron. Til slutt grovhakket du 3 ss mynte og blander inn i fyllet. Når du er fornøyd med smaken på fyllet har du det tilbake i det tomme auberginskallet. Smuldre over litt chevre og stek det under grillelementet på ovnen i 3-4 minutter.

Ha tomatene i et lite ildfast fat. Hell over en klunk olivenolje og bak dem i ovnen i ca 10 minutter sammen med auberginene.

Pensle kotelettene med litt olivenolje, ha på salt og sort pepper. Stek dem på sterk varme I 3-4 minutter på hver side. Legg dem over på et varmt fat.

Så er det bare å legge opp de fylte auberginene sammen med de ovnsbakte tomatene, noen sitronbåter og de stekte lammekotelettene. Maten er klar og du kan nyte smaken av pre-påske. Ha en god helg og spis noe digg!

Viewing all 181 articles
Browse latest View live




Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC