Quantcast
Channel: larsspiser – Lars spiser – oppskrifter & matglede
Viewing all 181 articles
Browse latest View live

pepperbiff

$
0
0

DSC_2437Fredagsbiff Jeg er på ingen måte blant dem som spiser seg sunn og tynn. Jeg kveles ved tanken på diett og ensformig kosthold. Ikke at jeg er i mot å spise sunt og bra, men jeg er drevet av magen ikke eksteriøret. Noen ganger er det salat dom frister, noen ganger fisk og andre ganger en feit dessert full av kjappe karbohydrater. Da jeg våknet i dag var det første jeg tenkte på, BIFF. Det er noe eget med et mørt kjøttstykke som smelter i munnen. Kjøttet er rullet i knust pepper og har følge av en farlig løksaus som er avhengighetsskapende – så watch out! Tar jeg ikke feil er jeg ikke den eneste som velger noe biff på en fredag og kanskje gir du min variant en sjanse hjemme hos deg i løpet av helgen?! Oppskriften er til 4.DSC_2444

Dette trenger du:

  • 4 ”høye” biffer av indre- eller ytrefilet på 200-250 gram stk
  •  litt frisk timian
  •  2-3 fedd hvitløk
  • smør & Olje til å steke biffen i
  • 8 store sjalottløk • 4 ss creme fraish
  • 1,5 dl tørr hvitvin eller en syrlig eplejuice
  • 30 gram usaltet smør
  • salt & pepper til sausen
  • 1 neve sorte pepperkorn, som du knuser
  • 1 pakke aspargesbønner
  • 1 pose potetchips, salt – jeg brukte Sørlandschip

Slik gjør du det:DSC_2449

Biffen: Legg kjøttet på kjøkkenbenken i god tid før det skal varmebehandles. Du vil at kjøttet skal være helt romtemperert. Knus sort pepper i en morter og rull biffene i knust pepper slik at alle flater er dekket. Dette kan høres drøyt ut, men tro meg, når pepperet blir varmebehandlet og du får sausen til vil du elske det. Kunsten å steke biff er enkel, men du må bare gidde å følge noen grunnregler. Mine biffer er like høye som de er brede . Bare spør i kjøttdisken om ”høye biffer”. Med den prisen de tar for indrefilet kan man gjerne kreve litt som kunde.DSC_2451 Ha 50/50 Olje og smør i en varm panne sammen med noen snitta fedd hvitløk og litt frisk timian. Stek biffene på alle sider slik at du får en fin stekeskorpe. Så inn i ovnen (180 grader) i 5-6 minutter.DSC_2461 Så kommer det aller viktigste, la biffen HVILE i 6-7 minutter på kjøkkenbenken. Til slutt har du mer smør i panna og gir biffene en kjapp omgang mens du hele tiden øser over smøret.

DSC_2426Sausen: Legg sjalottløken i et ildfast fat og dekk dem med en nøytral olje. Jeg bruker solsikkeolje. Sett dem inn i ovnen på 180 grader og kok dem møre. Det tar ca 30-40 minutter, avhengig av størrelsen.DSC_2458

Når løken er mør fjerner du det ytterste laget og har løken i en gryte og kjører løken til en puré.DSC_2433 Sett så gryta med «løkmosen» på varmen og ha i hvitvin, kok opp og la det putre i 3-4 minutter. SÅ har du i 30 gram usaltet smør og creme fraish. Smak til slutt til sausen med salt og pepper – hold varm til servering. Server pepperbiffene med løksaus, potetchips og aspargesbønner – sweet lord, du vil ikke angre!DSC_2470

Mads har funnet frem noen Malbec-viner fra Argento, sjekk ut en av dem til denne retten. Det vil fungere skikkelig godt! Ha en strålende og matglad helg!


natchos med torsk – fredagsdigg

$
0
0

IMG_3374.JPGMuseflettene og jeg deltar på utfordringen «3xfisk» denne uken. Barna har selv valgt menyen ut i fra oppskriftene til godfisk.no og de har ikke minst laget maten – med litt hjelp av far. Det har vært en både gøy, god, sunn og lærerik uke på gutterommet!IMG_3345.JPGIMG_3352-0.JPG Som seg hør og bør, og i god norsk fredagsånd, ble det texmex-style i dag. Av ukens tre retter er det denne som fikk høyest poengsum hjemme hos oss. Den slo an både hos musefletter og far. En skikkelig digg sak og servere til gullrekka på en fredag!IMG_3366.JPG

Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:
600 g torskefilet
2 ss tacokrydder
4 ss olivenolje
8 dl tortillachips
2 dl ost, revet
2 dl tacosaus
2 dl crème fraîche
2 stk avokado
Tilbehør
1 stk lime

Slik gjør du det:
Start med å sette på stekeovnen på 175 °C.IMG_3367.JPG

Skjær så torskenfilet i 2 cm store biter.
Bland sammen tacokrydder og olivenolje, og vend inn torskebitene. Dett kan gjerne gjøres kvelden i forveien om du vil.IMG_3372.JPG

Fordel tortillachipsene i en ildfast form, legg torskebitene over og avslutt med revet ost.IMG_3369.JPG

Vi brukte cheddar på halve og fersk mozzerella på den andre halve – begge deler var skikkelig digg!IMG_3370.JPG

Sett formen i den forvarmede ovnen og stek i stekeovnen i 5 minutter.IMG_3371.JPG

Ta formen ut, drypp over tacosaus og legg litt crème fraîche på toppen.IMG_3376.JPG Sett formen tilbake i stekeovnen og stek i ytterligere 3-4 minutter, til fisken er klar. Selv foretrekker jeg fisken saftig fremfor tørr. Så følg med på slutten av steketiden.IMG_3373.JPG

Ta formen ut av stekeovnen og fordel avokado i små biter over formen. Server nachos med limebåter.IMG_3377.JPG

Og sannelig fikk vi tre kryss på lappen også! Nå venter ny uke og snart en premie i posten for museflettene!

IMG_3365.JPG

Innlegget er skrevet i samarbeid med Norges Sjømatråd og www.godfisk.noIMG_3375.JPG

Rekecocktail & hjemmelaget Thousand Island

$
0
0

 Verden blir stadig mindre, og vi får stadig nye impulser fra alle verdenshjørner via sosialemedier, reiser og globalisering generelt. Når det kommer til mat og kjennskap til andre matkulturer er det helt spesielt – det finnes snart ikke flere uoppdagede steder for kjendiskokker med TV-crew å reise til. Jeg digger det, og får mye inspirasjon om nye råvarer, teknikker og muligheter. Samtidig merker jeg at jeg stadig ”glemmer” noen av signaturrettene fra oppveksten hjemme på Gulset. For å skape litt balanse i matlagingen hjemme på gutterommet lager jeg derfor noen hits fra 70- og 80-tallet en gang i blant. Så i dag har jeg tatt fram en legendariske slager på,festmiddagene på 70-tallet – rekecocktail med Thousand Island. Om du synes det høres kjedelig og bakstreversk ut, så tenk om igjen. 

Dette er skikkelig digg mat – særlig om du styrer unna den ferdiglagde dressingen i butikken og bruker 3 minutter på å mekke denne hjemmelagde herligheten! Oppskriften er til 4.  

 Dette trenger du: 

  • 400 gram, ferske pillede reker (ikke bruk reker i lake – da er det bedre å ta en wiener 
  • i brød) 
  • 2 stilker stangselleri, i tynne skiver 
  • 14-16 cherrytomater, delt i 4 
  • 1 moden avokado, delt i to og skåret i tynne skiver 
  • 1 crispisalat, vasket, tørket og revet i grove biter 
  • Thousand Island: 
  • 4 ss kremfløte 
  • 4 ss ketchup (jeg brukte Heinz) 
  • 4 ss majones (jeg brukte Hellmans) 
  • 1 ts worcestershiresaus 
  • 1 sitron, saften av denne  
  • 1-2 ts paprikapulver (jeg brukte et røyka paprikapulver) 
  • Salt & pepper 
  • Grillet rugbrød og noen sitronbåter.  

Slik gjør du det: 

Start med Thousand Island-dressingen. Ha først fløten i en bolle og pisk den lett så den tykner – du ønsker en konsistens som dressing, ikke krem. Ha så i majones, ketchup, worcestershiresaus, og paprikapulver. Smak til slutt til med sitronsaft, salt og pepper. Sett kaldt. Jeg brukte Ca ½ av dressingen i salaten. esten tok jeg over i et glass og lot gjestene forsyne seg selv om de ønsket mer dressing.  

 Kutt rugbrød i skiver og så i staver. Ha på en god olje og stek brødstavene sprø i en varm grillpanne. Dryss over litt maldonsalt. Sett til side.  

 Kutt en sitron i båter.  

 Så vasker, tørker og kutter du grønnsakene og piller rekene.   

 Ha crispisalaten i en stor bolle og vind inn litt dressing med hendene. Legg så salat, tomater, reker, selleri og avokado lagvis i ønskede skåler. Hjemme hos meg valgte jeg norgesglass for å gi retten et litt rustikk og artig preg.     

  

og der kom høsten

$
0
0

  Denne uken gikk det brutalt over fra sommer til høst her i Telemark. Regnet har øst ned, varmepumper har igjen begynt å dure her i gatene på Falkum og behovet for stearinlys har økt i takt med den fallende oljeprisen. Det er høst, og høsten er kanskje min favoritt – særlig når det kommer til mat. Fantastiske råvarer som sopp, vilt, bær og grønnsaker skal igjen på fat og i gryter. Så i dag har jeg laget en rett med noen av mine høstfavoritter – reinsdyr, kantarell og tyttebær. Oppskriften er til 4.  

 
Dette trenger du: 

• 4-500 gram reinsdyrskav

• 300 gram kantarell

• 3 sjalottløk, kuttet i tynne ringer

• 1 beger seterrømme

• 1 raus neve tyttebær

• Litt sukker

• Frisk timian

• Salt & pepper

• 200 gram polentagryn

• 1,2 liter kyllingkraft – utlandet

• 1 neve revet parmesan

• Litt rapsolje til steking av polentaen

• Litt (mye) smør til steking av soppen
 

 
Slik gjør du det:  

 Start med polentaen. Kok opp kraften og ha polentagrynene gradvis i kraften mens du rører hele tiden. Ha i den revne parmesanen. La dette koke i 4 minutter mens du rører. Finn frem et ildfast fat og smør det med litt olje og hell så ”polentagrøten” i fatet. Sett det kalt i 30-40 minutter.
 

 Når det er avkjølt tar du polentakaken ut av fatet og deler den i serveringsstykker. Polentaen stekes tilslutt i en grillpanne før du serverer.

Bland sammen rømme og tyttebær. Rør kraftig slik at tyttebærene knuser. Smak til med sukker og sett kaldt til servering.  

 
Ha olje og smør i en panne og stek reinsdyrskavet på sterk varme.smak til med salt og pepper. Stek det gjerne i to omganger så du får en fin overflate på kjøttet og unngår at det ”koker”. Legg til side.  

 
Så har du smør i pannen og steker kantarell, frisk timian og sjalottløk i noen minutter. Smak til med salt og pepper. 

Så er det bare å finne frem tallerkener. Legg opp den stekte polentakaken og topp med kantarell- og løkblandingen, reinsdyrskav og tyttebærrømmen. Ha til slutt over noen hele tyttebær og litt frisk timian. SPIS!   

 
Håper du trosser regnet og koker din høstfavoritt i helgen! 

  

Chili con carne

$
0
0

  
Chili i høstgryta

Jeg liker nesten alt ved høsten, men særlig nyter jeg å finne frem ei god gryte og la den putre på ovnen til hele huset er fylt med lukten av det som skal serveres. I dag har jeg valgt å lage en chili con carne. her bruker jeg rimelige råvarer og ender opp med en fantastisk varmende chili. Hvor sterk du vil ha den kan du regulere med hvor mye chili og Tabasco du bruker.  

 Mitt hemmelige våpen i chili’r er mørk sjokolade (70-80%) Det høres kanskje rart ut, men jeg bruker sjokoladen som et krydder jeg smaker til chili’n med. Sjokolade gir en dybde til retten og MÅ prøves.

Dette trenger du: 

▪ 500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

▪ 2 røde paprika

▪ 1 rød chili

▪ 1 stor rødløk

▪ 3-4 fedd hvitløk

▪ 1 boks hermetiske tomater

▪ 1 boks chili-bønner

▪ 2 laurbærblad

▪ 1 ts paprikapulver

▪ 1 kanelstang

▪ 1/2 ts cummin

▪ 1/2 ts oregano

▪ 25-50 gram mørk sjokolade, jeg brukte 86%

▪ Tabasco etter smak

▪ salt
 

 
Slik gjør du det: 

Start med grill paprikaene direkte på et gassbluss eller med en skibrenner. Har du ingen av delene kjører du grillelementet i ovnen på maks. 

 Kjør på med full varme til paprikaene faller sammen og skinnet blir svidd – det tar ca 10-15 minutter. Ha paprikaene i en plastpose i 2-3 minutter, da er det lettere å rive av skinnet. Hakk paprikakjøttet i grove biter og sett til side. 

Så bruner du kjøttdeig sammen med grovhakket rødløk og finhakket hvitløk i en panne med høye kanter. Når det har fått en fin farge har du paprika sammen med de hermetiske tomatene, sjokoladen og alle krydderiene i gryta.  

 Det kan virke rart med sjokolade i en slik chili, men bruker du en mørk og bitter sjokolade gir den gryta en utrolig god dybde. Rør godt og kok opp. Sett på lok, skru ned varmen og la gryta klare seg selv en stund. Nå skal gryta bare putre forsiktig, så pass litt på varmen.  

 Etter ca 40 minutter har du i bønnene og gryta kan igjen stå å kose seg på varmen i 20-30 minutter. En slik chili kan nesten ikke koke for lenge, og sannheten er at den nesten er bedre neste dag. Smak til chili`n med salt og Tabasco mot slutten.  Server chili’n med ris ellers natchos.

 Håper du lar deg friste og serverer noe varmende til de du har rundt bordet ditt i helgen. God mat-helg!

Boeuf Bourgignon 2.0

$
0
0

   
Her om dagen spurte en kollega på sykehuset meg om et forslag på en rett som hadde følgende krav: det skulle være fine-dining, det skulle være lett å lage til 15-20 personer, helst kunne lages dagen før og passe til hele familien, både unge og gamle. Jeg måtte tenke litt, men så kom jeg på en rett jeg selv elsker og som fyller alle kriteriene – Bouef Bourgignon. Denne franske bondegryta, tradisjonsmat fra Bourgogne. En rett med fantastiske råvarer, smaksrikdom og dybde, ujålete, men samtidig classy. Rett og slett perfekt mat til familiefesten en mørk høstkveld i november.  

Kanskje den mest kjente oppskriften er det den amerikanske kokebokforfatteren Julia Child som står bak. Jeg har ikke fulgt Julia Childs oppskrift til punkt og prikke, men har tillatt meg å fornorske den litt. I Julia`s oppskrift starter hun med ordene ͞ the better beef, the better stew͟. Derfor valgte jeg å kjøpe inn mitt favoritt stykke på oksen. Det fungerer finfint med bog eller høyrygg, men inspirert av Julia`s ord klinte jeg til med en skikkelig fint marmorert entrecôte.  

  Dette trenger du: 

  • 800-1000 gram entrecote, kuttet i store terninger. 3×3 cm.. Du kan også bruke klassisk grytekjøtt som bog, men da må kjøttet koke med hele veien. 
  •  150 gram bacon, kuttet i terninger 
  •  1 stor kepaløk, grovkuttet 
  •  3-4 gulrøtter, kuttet i biter 
  •  2 persillerøtter, kuttet i biter 
  •  1 purreløk, snittet i skive
  • r  4 fedd hvitløk, grovhakket 
  • 2-3 ss tomatpuré 
  •  2 ss finhakket, frisk timian 
  •  3 laurbærblad 
  •  4 dl god oksekraft (det er lov å jukse med fond eller buljong) 
  • 2/3 flaske rødvin – gjerne en enkel bordvin fra Côte Rhône
  •  12-15 småløk 
  •  200 gram sopp – gjerne kantarell, men champignon funker fint
  •  1 neve finhakket bladpersille 
  •  Salt og pepper 
  •  Godt smør til steking av kjøttet 

  Slik gjør du det: 

 Start med å kutte kjøttet i passende biter. Det er viktig at det er litt størrelse på bitene for at de ikke skal bli overkokt. Sørg for at kjøttet holder romtemepratur. Brun kjøttstykkene i rikelig med godt smør og rapsolje (50/50). Krydre med salt og pepper. Kjøttstykkene skal ha stekeskorpe på alle sider. Stek gjerne kjøttet i flere omganger slik at temperaturen i gryta ikke synker for mye. Når kjøttet er stekt legger du det til side.  

 Så er det baconet og grønnsakene. Brun først baconterningene. Ta så 1 gul løk, 2 gulrøtter, 2 persillerøtter, hvitløk, purreløk, timian og tomatpuré. Sauter dette i 2 ss smør, rør om og la det få 5-6 minutter i gryta.   

 Rens småløk og stek dem gyllende og mør i en panne med smør. 

  Stek så soppen i godt med smør i panna. Husk og smak til med salt og pepper, og ha det i gryta.  

 Hell så 4 dl god kraft (jeg brukte den fra Jacob`s) og vin til det dekker kjøttet i gryta. Rør om og kok opp, sett på lokket og la gryta småputre i 1,5 t.  

 Du kan godt sette gryta inn i komfyren (170 grader) i 1,5 time. 10 før servering tar du ut laurbærbladene og har i kjøttet og en raus neve med finhakket bladpersille – rør rundt. Synes du sausen er for tynn kan du jevne den med litt maisenna. Så er det klart til å spise. Hjemme hos meg serveres Bouef Bourgignon helst med en god potetstappe med for mye smør og fløte.   

  Jeg håper du lar deg friste og koker noe godt til folka dine i helgen. Og når det gjelder min kollega så ble Bouef bourgignonen en HIT i familieselskapet

Laks | maki

$
0
0

  Jeg innrømmer det glatt – sushi er takeaway mat her hjemme på gutterommet. Eller mer presist, det VAR. Når man vet at sushikokken trenes i 7 år i Japan er ikke sushi det første man leker seg med hjemme, men sa jeg bke sourt av Oluf Lorentzen om å teste ut produktene fra Saitaku sa jeg alikevel ja. 

Og at det skulle ende med så fine og gode maki på første forsøk hadde jeg ikke trodd. Museflettene ble også interesert etterhvert som jeg fant frem bambusmatte, ris og fisk. Og før jeg visste ordet av det var vi igang alle tre å lage hver vår maki. 

 Jeg benyttet et maki-KIT, men du må gjerne kjøpe innholdet separat. KIT’et inneholder:

  • Sushiris
  • Riseddik 
  • Rullematte
  • Nori-ark
  • Spisepinner
  • Wasabi
  • Salsasaus
  • Syltet ingefær

I tillegg trenger du:

  • Laks, kuttet i strimler
  • Agurk, kuttet i strimler
  • Avokado, kuttet i strimler
  • Majones    

Slik gjør du det:

Start med å koke risen som anvist på pakken og avkjøl den. Bland så inn riseddiken i risen. 

 Kutt fisk og grønnsaker som vist på bildene.

Finn frem en skål med vann for å fukte fingrene. 

 Legg så frem rullematten med et nori-ark på. Dekk hele arket – bortsett fra 1 cm på den øvre kanten – med et tynt lag med ris, ca 1 cm tykt.  

 Plasser så laks, avokado og agurk på midten av risen. Ha på litt majones på fisken. Fukt til slutt den delen av nori-arket som ikke er dekket med ris. Bruk så rullematten til å rulle maki’n sammen til en pølse. Bruk litt krefter og klem maki’n hardt sammen ved hjelp av rullematten. 

  

  Legg makirullen på et skjærebrett og del den i to. Bruk en skarp kniv som du har fuktet. Det gjør at risen ikke kleber når du kutter maki’n. Del så hver del i 3 biter.  

 Anrett maki-bitene på et fat og server dem sammen med soyasaus, syltet ingefær og wasabi. 

Nok en gang førte denne kjøkkenaktiviteten til at ungene ville delta, og ikke minst ville de spise noe de aldri før har spist – rå fisk og tang! Slikt gleder en matglad pappa.  

 Innlegget er skrevet i samarbeid med Oluf Lorentzen

Pastramisandwich

$
0
0

(null)Vinterferien står for døren og muligheten til lange dager på kjøkkenet åpner seg for noen, mens for andre er det lange dager ut på tur og kjappe løsninger på kjøkkenbenken som frister mest. Uansett jobb eller ferie, og preferanser på tidsbruk på kjøkkenet – dette er en rett som bør passe for alle. Hjemme på kjøkkenet hos meg er dette keiseren av latskapsmåltider. 10 minutters prepping så har du tidenes niste å grille i bålpanna etter skituren eller foran peisen etter en lang uke på jobb.(null)
Jeg har lenge ”glemt” slike digge sandwicher, men så ramlet jeg inn på en fantastisk lunsjrestaurant i København nylig og etter det har jeg spist variasjoner over tema flere dager på rad. Det er noe eget med varme, crunchy, nesten karamelliserte brødet med smeltet ost og (i overkant) mye digg kjøttpålegg. At dette er en hit hos ungene i huset bør ikke komme som noen overraskelse heller. Se på denne oppskriften som en veileder og fyll opp dine sandwitcher med ”alt” du synes er digg!  Oppskriften er til 4 rause sandwicher som metter selv den mest sultne skiløper.

  

Dette trenger du:

• 8 skiver godt brød
• 600 gram pastrami eller annen skinke/kjøttpålegg du liker
• Biff tomat
• Baby-spinat
• Cheddar

• Majones

• Sterk sennep – jeg brukte en trøffel-sennep

• Smør
• Provencekrydder – om du vil  Slik gjør du det:
Start med å smøre alle brødskivene på den ene siden med et raust lag med godt smør. Snu så skivene og smør 4 skiver med majones og 4 skiver med et tynt lag med sennep. Legg så på 150 gram pastrami/kjøttpålegg på skiven med sennep. Dryss over litt provencekrydder eller annet krydder du foretrekker.Fortsett med et lag med tomatskiver, et raust dryss med revet cheddar og topp med et lag med spinat. Helt til slutt legger du skiven med majones ned mot fyllet av sandwichen. 
    
  Varm opp en teflonpanne og stek sandwitchene på middels varme i Ca 4-5 minutter på hver side. Legg gjerne litt press på sandwitchene mens de steker.
 Når du har fått en gylden, deilig stekeskorpe tar du av sandwichene og deler dem i to. Server dem gjerne med noen saltbakte poteter og litt aioli, eller med litt potetgull. Hold deg fast for dette er digg.   

 


Nimb – bare opplev det!

$
0
0

 Noen ganger vil man bare forsvinne, nyte, elske, leve og kjenne roen. Noen søker til havet, andre til fjellet, mens andre må til storbyen for å virkelig kjenne at de lever. Jeg elsker både hav, fjell og storby, og søker ofte gode opplevelser borte fra hjemmet. Alt har sin tid, men noen ganger ønsker man å oppleve alt på en gang – på Nimb fant jeg et slikt sted. En rolig oase som renner over av velvære, fantastisk mat og mulighet for late dager a midt i københavnsk hektiske og deilige sentrumsgater.  

   Nimb er hotellet som har tenkt på alt du drømmer om, og alt du ikke visste du drømmer om. Og ja, jeg ble sponset da jeg var der – slik sett er jeg kjøpt og betalt, men tro meg – dette stedet vil du bare oppleve. Jeg gleder meg som et barn til å ta med meg den jeg elsker en dag for å oppleve frokosten, blomstene, high tea, vinoteket, restaurantene og den fantastiske følelsen av å bli båret gjennom dagene.  

    
 Selv om jeg lever et hektisk hverdagsliv med jobb, barn, tidsfrister og stress, eller kanskje nettopp derfor, er gleden over å oppleve kontrasten til en slik følelse av luksus så uendelig deilig. 

Resepsjonen er en enkel neddempet liten affære, hvor det er personalets service som skinner fremfor rommet, men så starter det – opp trappen og inn i den fantastiske BAREN – high tea med blomster, møbler, kunst og fyr på peisen. Her serveres den klassiske «high tea» hver formiddag. På kveldstid er dette et herlig sted å sette seg ned å bare være, nyte og hygge seg med selskapet sitt. 

  Nimb er bygget som et maurisk palass mitt i hjertet av København. Det ligger med Hagen sin inn i Tivoli, 50 meter fra sentralbanestasjonen og 100 meter fra Rådhusplassen. Her finner du 17 individuelle rom / suiter som vil tilfredsstille selv den kresne prinsesse. 

Er du nysgjerrig på hva som kan oppleves i København så sjekk ut Visit Copenhagens sider HER

    
 
    
 

Frokosten er også noe man velger å stå opp til når man bor på Nimb. Buffeten bugner over av godsaker og kokkene på kjøkkenet sørger for at du får egg og bacon tilberedt som du ønsker det. 

  


  

Lenger unna det ekle eggepulveret som benyttes på 90% av dagens hoteller er som dugg for solen.
Nimb har flere restauranter både for sine gjester og andre besøkende. Fru Nimb er en klassisk smørbrødrestaurant, Nimb Brasserie, et Vinotek med servering av kveldsretter, mens Nimbs «Bar’n’grill» er et oppgradert, klassisk steakhouse. Selv spiste jeg der. 

 
 Stegt pighvar, ristet kål, musling creme og persille ☝🏼

 Friteret kalvebrissel, morkler og kantareller, blanquette sauce og trøffel:

 Surf’n’Turf (oksemørbrad, hummer og pannestekt foie gras):

 Ananas med kokos sorbet og hvid chokolade:

 Den største utfordringen med å bo på Nimb er 1) Du vil ikke gå ut av døren 2) Det skal betales for. Løsningen er følgende: 1) ikke gå ut. Bare vær der og nyt det. Resten av København kan du oppleve en annen gang 2) enten bader du i cash og betaler med lett hjerte ellers så sparer du en stund som jeg må, og kliner til når den rette anledningen byr seg!  

Selv var jeg så heldig å være invitert av Visit Denmark på denne turen, og saken er skrevet i samarbeid med dem #sponset 

  

Risotto med Andeconfit & søtpotet med lakridssalt

$
0
0

  Alt som er stekt i andefett blir godt tenker jeg ofte, og det er ikke ofte jeg tar feil. (Ler) Andeconfit er andelår som har fått putre i andefett i et par timer til smaken er potensert og kjøttet er så mørt at det faller av beinet. Poteter og grønnsaker som får surre i andefett er så godt at jeg nesten blir ør bare jeg skriver om det. Det er noen norske småskalaprodusenter som lager andeconfit i Norge, men i hovedsak så er den franske spesialiteten importert fra Frankrike. En av de produsentene jeg ofte benytter her hjemme på gutterommet er Jean Larnaudie

  Her er de ferdig confiterte lårene lagt ned hermetisk i sitt eget fett. Jeg legger alltid boksen i varmtvann i 20-30 minutter slik at fettet i boksen smelter. Så åpner jeg forsiktig boksen, løfter ut lårene og lar dem renne av seg det meste av fettet på kjøkkenhåndkle. Så heller jeg fettet og kraften i boksen over i en bolle og setter det kaldt. Da vil kraften falle til bunnen og danne en fast kraft, mens fettet blir liggende på toppen. Fjern så fettet og ha det i et norgesglass og bruk det til å steke poteter og andre grønnsaker i de neste dagene.

Da barna i går ønsket seg «salt grøt» (les:risotto) var jeg ikke vond å be i går. Jeg laget en klassisk risotto og serverte den med kjøttet fra andeconfiten og stekte terninger av søtpotet i andefett sammen med litt hvitløk og frisk timian.  

  

 Dagens «hemmelige» ingrediens var lakrids. Jeg blandet 3 deler maldonsalt med 1 del «Raw Liquorice Powder» og saltet søtpotet terningene med dette. Både Mill & Mortar og andre produsenter har gode lakrids-produkt. Kombinasjonen sprø terninger av søtpotet, andefett og salt lakrids – MAGISK! Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

  • 1 boks andeconfit, Jean Larnaudie (4-5 lår)
  • 350 gram risottoris
  • 4 sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 dl eplejuice eller tørr hvitvin
  • 1 liter god kyllingkraft
  • 50 gram smør
  • 2 ss mascarpone (kan bruke creme fraishe)
  • 1 raus neve parmesan
  • 1 sitron
  • 2 søtpotet i terninger
  • 4-5 ss andefett
  • Frisk timian
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • Lakridssalt (3 deler maldonsalt, 1 del raw lakrids pulver)        

Slik gjør du det:

Start med å kutte og preppe alle råvarene. Bland sammen lakridssaltet, sett andeconfit i et ildfast fat i ovenen på 225 grader i Ca 20 minutter. Varm kyllingkraften til kokepunktet. Skyll risottorisen godt for å få bort en del av stivelsen. 

 Ha andefett i en teflonpanne og friter/stek søtpotetterningene sammen med litt hvitløk og frisk timian til de er møre og crispy – tar Ca 10-12 minutter. Hell av fettet og ha søtpoteter på et kjøkkenhåndkle og dryss over lakridssalt. 

 Plukk/riv andekjøttet – hold det varmt. 

   
Ha litt andefett i en stor panne med høye kanter. Ha i sjalottløk og hvitløk i pannen sammen med risen. La det surre i andefett til risen blir nesten gjennomsiktig. Hell på juice/vin og kok inn. Rør hele tiden. Ha så i en og en øse kraft og la det koke inn mellom hver gang. Dette gjentar du o Ca 18 minutter til du har en kremet og fin konsistens på risen. Ha i smør, mascarpone og smak til med sitron.

Finn frem 4 varme, store tallerkener. Ha en raus øse risotto på hver tallerken. Legg opp godt med revet andeconfit og avslutt med å drysse over terningene av søtpotet med lakridssalt. Pynt til slutt med litt frisk timian og revet parmesan, og ha over noen dråper sitronsaft.  

 Dette er en garantert suksess og ikke minst en skikkelig morsom måte å få lakridsen ut av smågodt-posen og inn på kjøkkenet! 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med www.oluf.no som importerer kvalitetsvarer til norske butikker. 

Kjøttfri mandag | billig veggis

$
0
0

  
Flere og flere har innført en kjøttfri dag i uken. Selv skal jeg ikke skryte på meg hverken det store miljøengasjementet, helsefreak-status eller at matbudsjettet er sprengt, men seriøst vi bør tenke oss om – inkludert meg selv. Kjøttproduksjonen i verden i dag er enorm og en trussel mot klima, vi spiser stadig mer behandlet mat (les: kjøtt) som blir bevist daglig er helseskadelig og kjøtt (siden vi nordmenn ikke akkurat spiser dyret ”fra snute til hale”) er kun den rike delen av verden forundt. Jeg har blitt utfordret av min bloggkollega Spiselandslaget om å poste en vegetarisk rett som et forslag til hva du kan lage på din kjøttfrie dag. Spiselandslaget har gitt ut en spennende (og bra) bok som heter ”kjøttfri mandag” Denne boken setter fokus på dette tema uten å moralisere eller dempe matgleden. Tar du utfordringen og blir med på en kjøttfri dag i uken?!  

Denne retten bør du få på bordet for 100-lappen. Og tro meg, det smaker som ”en million”. Hovedrollen spilles av røbeten – denne underlige søt-syrlige rotgrønnsaken som farger av på alt den kommer i nærheten av. Vil du ikke ha røde hender så finn frem engangshansker og begynn å skrell! Ferske rødbeter er perfekt for ovnsbaking. Det får frem sødmen på en nydelig måte. 

Sammen med den ovnsbakte rødbeten er det hvit geitost, eller chévre som det heter på fint, valnøtter og linser som sammen danner en komplett rett hvor du ikke vil savne kjøtt eller fisk. 

 Dette trenger du:

▪ 12 rødbeter

▪ 10 hvitløksfedd med skall

▪ 2 hvitløksfedd finhakket

▪ 1 finhakket rødløk

▪ god olivenolje

▪ frisk timian

▪ salt & sort pepper

▪ 1 ts sukker

▪ 4 dl puylinser eller andre grønne linser

▪ 1 Haukelie chévre

▪ 1 neve ristede valnøtter

Slik gjør du det:

Rødbet: Start med å skrell rødbetene og del dem i båter. Ha rødbetene i et ildfast fat sammmen med 10 hvitløksfedd med skallet på. Ha over en 1 ss grovhakket timian, sukker, raust med maldonsalt, sort pepper og en god klunk god olivenolje. Bland godt med hendene og sett inn i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter, eller til rødbetene er møre. 

 Linser: Linser er ikke akkurat en gjenganger på mitt kjøkken, men de gangene jeg bruker det tenker jeg at dette må jeg spise mer av. Du får kjøpt liser ferdige til bruk. Bare skyll dem godt i et dørslag før du bruker dem.  

 Smelt rødløk og to finhakkede hvitløksfedd i en kasserolle med 2 ss god olivenolje. Ha i linsene og lun dem sammen med løken. Hold lunt til servering. Vær litt forsiktig med å røre for mye i linsene – du vil at de skal beholde form og konsistens og ikke bli til en grøt. 

 Så anretter du linsene på varme tallerkener. Ha over rødbetene, valnøtter og biter av chèvre. Til slutt har du på en liten stråle med god olivenolje og noen skudd timian – SPIS!  

   

Ostekake med lakrids og blåbær

$
0
0

  Bare for å si det med det samme. Jeg er ingen baker. Jeg lager pizzadeig, brød, boller og annen gjærbakst, men baking ellers trigget meg sjeldent. Jeg er han som heller bestiller en ekstra forrett og oster etter hovedrett, men den siste uken har jeg forsket litt på å bruke lakrids som krydder i salt mat. Og da presset det seg frem å sjekke ut en kake med lakrids også. 
For 14 dager siden var jeg så heldig å bli invitert til å besøke Johan Bülows fabrikk i København. Bülow er mannen som har relansert lakrids som en fantastisk råvare – både som krydder, sirup og ikke minst de eventyrlige sjokoladekulene med forskjellige smaker og med lakrids i kjernen. Mer om besøket hos Bülow kommer i et eget blogginnlegg. Et av produktene Bülow har i sin produksjon er forskjellige lakridspulver som er fantastisk å bruke som krydder i matlaging. 

Bülow har gitt ut en bok som heter «lakrids i mad» Her finner du oppskrifter og informasjon om lakridsroten. Museflettene og jeg bladde gjennom boken og bestemte oss for å orsøke å lage oppskriften «ostekake med solbær og lakrids» Vi liker solbær vi, men vi liker blåbær bedre, så vi byttet ut solbærgelen med blåbærgele og la til friske blåbær som garnityr. Denne kaken er farlig – du kan risikere å bli avhengig!  

   
Dette trenger du:

Bunnen: 

  • 180 gram digestive kjeks, knust
  • 25 gram sukker
  • 1 toppet ss lakridspulver (Fine Liquorice Powder)
  • 100 smeltet smør

Fyllet:

  • 400 gram Philadelphiaost
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1,5 dl sukker
  • 2 egg

Gele:

  • 7 blad gelatin 
  • 4 dl konsentrert blåbærsaft

Friske blåbær til toppingen. 

  

 

Slik gjør du det:

 
 Start med å lage bunden. Bland sammen den knuste kjeksen, sukker, lakrids og smeltet smør. Smør en springform (22 cm) med smør og trygg kjeksbunnen ut i et jevnt lag. 

 Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Hell det over kjeksbunnen og stek kaken i 60 minutter på 175 grader. Jeg la over et bakepapir for at kaken ikke skulle bli for godt stekt. Avkjøl kaken helt.  

 Ha så gelatinplatene i iskaldt vann i 10 minutter. Varm opp 1 dl av blåbærsaften til kokepunktet. Press vannet ut av gelatinplatene og ha dem i det varme. Rør til gelatinen løser seg opp. Ha så i resten av saften.  

Når kaken er kald heller du gelén over kaken og setter den kaldt. Etter 30 minutter tar du ut kaken og har på blåbærene. Da vil blåbærene ligge bare halvveis ned i geleen. Sett køen tilbake på kjøl og vent til geleen har stivnet helt.  

 Så er det bare å rope på venner og naboer – denne laken er til for å deles.  

   

Kortreist And

$
0
0

 En av de mange tingene vi er velsignet med i Telemark er tilgang på fantastiske råvarer. Da tenker jeg ikke nødvendigvis på antallet matbutikker, men at vi er tett på havet, fjellet og fantastiske jordbruksområder. Stadig flere småskala produsenter dukker opp, og disse produserer både grønnsaker, kjøtt, fisk og oster. Da jeg var på Maaemo – Skandinavias første restaurant med tre stjerner i den anerkjente Guide Michelin- var en av produsentene de brukte Telemark og Drangedals egen Holte gård. Både kylling og And var på menyen. Så jeg tenkte at jeg ville forsøke meg på et av kjerneproduktene deres – andebryst. Min rett er nok noen hakk mer rustikk enn hva du kan forvente på stjernerestauranten, men trøsten er at smaken er fantastisk og retten kan alle som vil få til på sitt hjemmekjøkken.
Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 2-3 andebryst. Hvert bryst veier om lag 300 gram.

• 20 rosenkål

• Timian

jordskokkpuré

• 500 gram jordskokk, skrelt og kuttet i terninger

• 50 gram smør til jordskokkpuré

• 1 dl fløte, til jordskokkpuré

• Sitron

persillerotchips

• 1 stor persillerot, kuttet i tynne skiver

• Olje (solsikkeolje) til fritering

Sausen

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 dl god kyllingkraft

• 1 boks hermetiske kirsebær

• 60 gram usaltet smør i terninger, til sausen

• Sort pepper og salt 

 
Slik gjør du det: 

Start med å rute opp fettet på andebrystene og legg dem på kjøkkenbenken slik at de blir romtempererte før du skal varmebehandle dem. 

 Prep og kutt alle grønnsakene.

 Varm opp olje til Ca 180 grader i en kjele med høye kanter. Friter de tynne skivene av persillerot til de har fått en gylden skorpe. Friter persilleroten i omganger slik at oljen ikke mister temperaturen. Legg chipsene på et kjøkkenhåndkle og dryss over litt salt. 

 Sauter sjalottløken i litt smør. Ha på kraften og reduser til du har igjen halvparten av væsken. Ha så i en boks med kirsebær – hold igjen noen av de hele bærene som garnityr. Kok opp og reduser sausen til du har igjen halvparten av væsken. Kjør så sausen med en stavmikser slik at løk og kirsebær blir helt most. Pisk så inn terninger av det usaltede smøret. Nb – sausen skal ikke koke etter at smøret er pisket inn, da vil den skjære seg. Smak til slutt sausen til med pepper og salt. Hold varm.  

 Finn frem en teflonpanne og legg andebrystene med skinnsiden ned i en kald panne. Ha no20 rosenkål n kvister frisk timian i pannen . Salt og pepre. Stek brystene på sterk varme til du har fått en sprø svor. (5-6 minutter) Så snur du brystene og steker videre i 3-4 minutter mens du hele tiden øser over det varme fettet i pannen. Legg så brystene i et ildfast fat og etterstek dem i ovnen på 180 grader i 6-7 minutter. Ta dem ut og la de hvile i minimum 5 minutter før du kutter i kjøttet.  

 Så koker du jordskokkterningene møre. Mos dem så godt og bland inn smør og fløte. Smak til med salt, pepper og smak tilslutt til med noen dråper sitron. Hold varm. 

Kok rosenkål i lettsaltet vann til de er øre, men fremdeles har tyggemotstand. Ca 4-5 minutter.

Så finner du frem varme tallerkener og legger opp jordskokkpuré, rosenkål og skiver av andebrystet. Øs litt saus over kjøttet og ha tilslutt litt fritert persillerotchips på tallerkenen. Håper du lar deg friste og at du får en god med bordets gleder!   

   

Hot tomatisert kyllingsuppe

$
0
0

  Hender det at du finner deg selv i matbutikken fredag ettermiddag etter å ha gått rundt i koma, det er ingen ting i kurven og du bare ikke aner hva du skal orke å lage? Slik er det ofte på fredager hjemme i Skien. Lang arbeidsuke, trøtt skalle og skrikende mage. Det er da du skal lage dette. Kidza digger det, det dekker det værste suget, det er sunt og det går kjapt. Alle burde hatt noen slike supper i hodet. Så lag denne suppen og legg den til i ditt basissortiment av oppskrifter. Her får du deilig stekt kylling, en kremet hot og frisk suppe laget på rimelige og digge ingredienser. Denne oppskriften metter 4, om du serverer den med ferskt brød og skikkelig smør.  

 Dette trenger du: 

  • 1 grønt eple i terninger
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 ss ingefær, revet
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 stor gul løk, grovkuttet
  • 1 ts gurkemeie 
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 boks hermetiske tomater, jeg bruker de grovhakkede fra MUTTI
  • 1 boks kokosmelk 
  • 3 dl kyllingkraft
  • Honning
  • Salt og pepper
  • Saften fra en lime
  • 400 gram kylling – jeg bruker helst kjøtt fra låret. Det smaker mer
  • Litt creme fraishe 
  • Frisk koriander   

Slik gjør du det:

Start med å kutte alt som nevnt over. Ha så eple, løk, ingefær, hvitløk, chili, 1 ss honning og krydderne i en stor kjele med litt rapsolje. La det surre på middels varme til epler og løk begynner å bli møre, uten å bli svidd. Ha så i kokosmelk, kyllingkraft og de hermetiske tomatene. Kok opp og la suppen koke i Ca 10 minutter. Kjør så suppen med en stavmikser så det blir en slett fin suppe. Smak til suppen med salt, pepper og saften fra en lime.  

 Kutt kyllingkjøttet i terninger og stek det i rapsolje. Ha på salt og pepper.  

 Finn så frem 4 dype tallerkener og fordel kyllingbitene i tallerkenene. Øs opp suppe og ha på litt creme fraishe og litt frisk koriander. Rop såpe folka dine og la fredagsroen komme. Ha en strålende helg!  

   
Oppskriften er skrevet i samarbeid med Oluf Lorentzen og MUTTI-tomater. 

Giant Meatballs

$
0
0

 Det finnes garantert like mange oppskrifter på kjøttboller som det finnes bestemødre i Italia. Her i dag har jeg laget en ny variant på kjøttbollene hjemme hos oss. Det gøye med kjøttboller er at du kan putte nesten hva som helst av krydderier og godsaker så lenge du har en base av en type kjøttdeig, egg og salt. I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i karbonadedeig, tilført fett og svinekjøtt fra den italienske pølsen salciccia, urter, løk, krydder, litt brødrasp og ikke minst en liten hemmelighet i kjernen av kjøttbollene – små mozzarellaballer, litt som flesket i en raspeball. Til kjøttbollene har jeg laget en klassisk tomatsaus. Her hjemme spiste vi kjøttbollene og tomatsausen på grillet landbrød, men både potetstappe og spagetti ville vært perfekt følge. Oppskriften er til 4.   

Dette trenger du

Kjøttbollene

• 600 gram karbonadedeig

• 200 gram salciccia, eller kjøttdeig av svin

• 1 rødløk, finhakket

• 1 egg

• En neve brødrasp eller panko

• En neve finhakket bladpersille

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• 1 rød chili, finhakket

• Salt og pepper

• 8 små mozzarelline (små baller mozzarella)
 

 Tomatsaus

• 1 rødløk, finhakket

• 1 fedd hvitløk, finhakket

• 1 bunt vårløk, finsnittet i skiver

• 2 bokser hermetiske tomater

• 1 ss akasiahonning

Parmesan og bladpersille til topping  

       
Slik gjør du det:  

Start med å blande alle ingrediensene til kjøttbollene. Kna det forsiktig sammen så ikke bollene blir så kompakte. Del så farsen i 8 deler. Form hver del til en ball og lag et krater i hver bolle som du plasserer en mozzarelline i.   

 Avslutt med å forme farsen til en rund ball. Finn frem et ildfast fat og ha i litt olivenolje. Ha kjøttbollene i fatet og stek kjøttbollene i 25 minutter på 200 grader i ovnen.  

   
Mens kjøttbollene steker lager du tomatsausen.  

Stat med å ha løk, hvitløk og vårløk i en kjele med litt olivenolje. Sauter det til løken er blank.  

Ha på honningen og la det surre i nok et minutt på middels varme. Så har du i tomatene og koker opp. La sausen koke i minimum 10 minutter, smak til med salt og pepper. Hold varm.

Finn frem et fat og øs opp tomatsausen og legg opp kjøttbollene, dryss over litt bladpersille  og revet parmesan – spis!   

 Lar du deg friste? Uansett hva som ender på ditt bord i helgen – nyt folk og selskap. God helg!
 

 


Lammeribbe | påskemat

$
0
0

  

Noen hevder at jula varer helt til påske.selv er jeg ikke helt med på den. Det er noe med solen nå i mars, snøfrie gate og den forsikre smaken av vår som ikke helt trekker frem lengselen etter julen, men at ribbe funker like godt i påsken som i jula – det vil jeg hevde. Selv om jeg har byttet ut grisen med lam, så er det ribbe like fullt. Dette er en herlig rett enten du har bypåske eller skal på hytta. Her har jeg tilberedt lammeribbe med å gni den inn med friske urter og latt den få god tid i ovnen. Som tilbehør har jeg ovnsbakt rødbete, saltbakte poteter, laget en tomatchutney og en yoghurtsaus tilsmakt med honning, lakridspulver og finhakket bladpersille. Blir det for spacet med lakris så dropp det – selv om ungene og jeg digga nettopp det lille kicket! Oppskriften er til 4 

Dette trenger du:  

• 1,2 kg lammeribbe

• Friske urter (timian, persille, rosmarin) finhakket

• Salt og pepper

• 4 rødbeter, kuttet i kløfter

• 12-16 småpotet

• 2 dl naturell yoghurt – gjerne den fantastiske yoghurten fra Røros

• 1 ss akasiahonning

• 2 ss finhakket persille

• 1-2 ts lakridspulver (kan sløyfes)

• 1 boks friske cherrytomater

• Saften av 1,5 lime

• 100-150 gram sukker
 

 
Slik gjør du det: 

Start med å legg kjøttet på kjøkkenbenken slik at det blir temperert. Gni kjøttet inn med salt, pepper og urtene.  

 Stek det så i en varm panne på alle sider og etterstek det så i ovnen på 175 grader i Ca 40 minutter. La kjøttet hvile i minimum 15 minutter.
 

 
Skrell rødbetene og del dem i kløfter. Ha dem så i et ildfast fat med rikelig salt, pepper og nykvernet pepper. Bak i ovnen på 180 grader i Ca 30 minutter, eller til de er møre. 

Kok potetene med skall i godt saltet vann til de er møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg ferdig.  

 Tomatchutney: knus tomatene i ei lita gryte. Ha på limesaft og sukker. Kok opp og la det putre til du har en konsistens som en kompott. Smak til med sukker eventuelt mer lime mot slutten. Dette kan du lage i god tid før du skal spise, og chutneyen holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.
 

 
Yougurtsaus: bland sammen yoghurt, honning og urter. Smak til med lakridspulver. Sett kaldt til servering.  

   
Her hjemme så valgte jeg å servere alt på et stort trefat, med kjøttet som hovedperson.  

  

Dander så boller og skåler med de andre sakene og la folket du har rundt bordet forsyne seg selv. Dette er et perfekt måltid nå i påsken. La roen senke seg og nyt venner, familie og ta deg tid til litt ettertanke når lammeribben er fortært. God påske!   

 

Biff-wrap med chevré og grillet paprika

$
0
0

  Jeg vet ikke hvordan dere har det hjemme hos dere, men hjemme på gutterommet det ofte en kamp om hva som skal stå på menyen. Hadde det vært opp til museflettene hadde vi kun levd på taco, pizza, pannekaker og risengrynsgrøt. Denne kampen har jeg tapt mang en gang, men jeg har også utviklet en strategisk evne hvor jeg forkler skikkelig digg mat under pseudonym. Laks heter ” prinsessefisk”, bouef bourgignon heter ”gryterett, risotto heter ”salt grøt” og taco-wraps kan fylles med de deiligste saker og fremdeles hete wraps. Så i dag har jeg laget en av de rettene som går under dekknavnet ”wraps”, men som alikevel gir meg som voksen en skikkelig matopplevelse. Jeg bruker klassiske hvete-tortilla som jeg fyller med biffkjøtt, grillet paprika, stekt sopp, creme fraishe, vårløk og chevré. Hva du vil fylle dine wraps med er opp til hva du foretrekker, men trenger du et tips så kan jeg love at dette er skikkelig digg. Oppskriften er til 4 rause wraps. 
 Dette trenger du:

• 4 store hvetetortilla

• 500 gram ønsket storfekjøtt. Jeg brukte restene av en indrefilet, men ytrefilet eller entrecôte vil funke supert

• 1 bunt vårløk, snittet i skiver

• 8 aroma champignon, skåret i skiver

• 2 rød paprika, grillet

• 4 ss creme fraishe

• 100 gram chevré, jeg brukte chevré tilsmakt med ramsløk fra ”Haukeli”

• Smør til steking

• Salt og sort pepper 

 
Slik gjør du det: 

Start med å kutte, snitte og skjære alle ingrediensene som nevnt over. Sørg for at kjøttet er romtemperert. 

    
 Grill paprikaene på en direkte flamme. Jeg har gasskomfyr så jeg legger bare paprikaene direkte på ovnen. Har du ikke gass kan du gjerne bruke en skibrenner til dette. Du vil nemlig at skallet skal bli helt forkullet. Når skinnet er kullsort har du paprikaene i en plastpose i 3-4 minutter – da vil skallet gli lett av. Kutt paprikakjøttet i skiver. Gidder du ikke å gjøre alt dette selv så får du kjøpt ferdig grillede paprika på glass på butikken.  

 Kutt kjøttet i gaffelbiter. Ha smør, et par kvister frisk timian og et knust hvitløksfedd i panna.  

 Stek biffbitene på sterk varme til de har en fin stekeflate. Ha på salt og pepper. Personlig liker jeg at kjøttet fremdeles har en rød kjerne, og da går dette ganske kjapt. Legg kjøttet tilside.  

 Fres soppskivene i godt med smør. Ha på salt og pepper 

 
 Så legger du ut hvete tortillaene og smører på creme fraishe. Legger på sopp, vårløk, paprika, kjøtt og chevré. Rull sammen tortillaene og stikk en tannpirker i dem så de ikke åpner seg. Legg dem så i et ildfast fat og stek dem i ovnen i 3-4 minutter på maks varme slik at osten smelter.  

 Så roper du på ungene og serverer dem skikkelig digg voksenmat forkledd som wraps. Det funker som bare det hjemme hos meg! 

Roastbeef | salat

$
0
0

 Nå er det vår ute! Endelig kan man sitte i solveggen, kasta jakka når man raker plenen og nyte at sola varmer på kropper som har kommet seg gjennom vinterhalvåret. Det er derfor ikke tilfeldig at jeg har laget en rett i dag som har med seg elementer fra både den kalde vinteren og det lette som peker frem mot sommeren. At retten også er fin for alle som er opptatt av at fjordårets badebukse også skal passe i år, kommer godt med – det gjelder om ikke annet for undertegnede…

Jeg har laget roastbeef fra bunnen av selv hjemme på kjøkkenet, men det er klart det er lov å jukse og kjøpe det ferdig i butikken. Det du går glipp av da er tidens møreste roastbeef. Jeg brukte hel indrefilet av storfe og varmebehandlet den sous vide (vakumerte i vannbad). Jeg kommer derfor til å beskrive to måte å tilberede kjøttet på. Oppskriften er til mange – så langt det rekker! Dette trenger du:

• 1 hel indrefilet eller 1,5 kg ytrefilet

• Salt og pepper

• Frisk timian

• Smør

• Blandet salat etter eget ønske

• Chevre – jeg brukte chevre med ramsløk

• Rødløk, finsnittet

• Cherrytomater

• Pepperrot

Vinaigrett:

• 1 dl god olivenolje

• 1 ss dijonsennep

• 1 ts trøffelolje

• 2 ts honning

• Sitron

• Salt og pepper

Slik gjør du det:  Start med roastbeefen. Bruker du sous vide så vakumerer du kjøttet med litt frisk timian og 2-3 ss godt smør. 

  Har den i vannbad i 6 timer på 55 grader.   

  

   Ta kjøttet ut av posen og gni det inn med salt og pepper og stek det raskt på alle sider i varm panne sammen med smør, frisk timian og et par knuste fedd hvitløk. Legg tilside og la den avkjøle seg.

 
  Gjør du dette på ”gamlemåten” så steker du først kjøttet som beskrevet over før du legger kjøttet i ovnen på 170 grader. Bruk termometer og ta ut kjøttet når du har en kjernetemperatur på 55-56 grader. Avkjøl. 

 Så blander du sammen olivenolje, honning, sennep, trøffelolje, og smaker til med litt sitron, salt og pepper.  

 Legg opp salaten sammen med skiver av løk, tomater og chevre. Skjær gode skiver av roastbeef og legg det opp rundt salaten. Avslutt med å øse over litt vinaigrette og riv over pepperrot. 

Rop inn fjern og nær, for dette vil du dele!

Ragnalokk | Norges beste foodtruck

$
0
0

 En av de gøyeste trendene i matverden nå er FOODTRUCKS. Her finner man skikkelig mat, laget av entusiaster som koker på hjul. Dette er ekte streetfood, og må ikke forveksles med de rullende buene som spyr ut bakepoteter og kjipe pølser etter at utestedene har stengt.  

   
Da jeg spaserte over Youngstoget i dag stoppet jeg opp og tok en liten prat (og smak) med Martin Guin Troset, mannen som koker i foodtruck’n RAGNALOKK. Martin kunne fortelle at han etter bare noen ukers drift elsket den frie tilværelsen i truck’n.  
Her lager han streetfood-variasjoner på klassiske retter, han leker og mekker fine dining som han serverer i plastbeger.  
Jeg spiste både chili con carne med Røros-rømme og fritert lefse, og en fantastiske sellerisuppe med fenalår og nøtter.   
  Begge rettene kostet under hundrelappen og kan uten tvil konkurrere med de aller fleste av buns restauranter. Nå er kanskje ikke det så veldig underlig. Martin har nemlig jobbet som kokk på både Statholdergården og Smalhans før han ble omreisende foodtruck-kokk.  Foodtruckene har mye av æren for at festivalnorge og gatematen har fått et skikkelig løft. Så neste gang du går over Youngstoget, eller hvor nå en slik kvalitets foodtruck har valgt å parkere, stopp opp og spis noe skikkelig digg. Her får du nemlig mat som gruser både SevenEleven og kebabsjappa på hjørnet!  

   
Og skal du ha tidenes 40-årslag på klubbhuset er kanskje RAGNALOKK foodtruck’n som skal parkere på tunet og servere nattmaten?!  

  

Hot sommer på Aymara

$
0
0

På onsdag var jeg invitert for å spise meg gjennom den nye sommermenyen til Aymara. Aymara er en liten bit av østkanten på vestkanten i Oslo. Her er det rockekokker som øser chili og lime over sarte vestkantsjeler.Til bords hadde jeg fine folk som Julies Matblogg og Vinstudinen – sjekk ut deres skriblerier her : Julies Matblogg og Linn Johnsen aka Vinstudinen

kjøkkensjef Kim Daniel Mikalsen, nylig sett kokkelere på matsatsingen «TopChef» på TV2, er sjefen på kjøkkenet og styrer mot en latinsk meny med klar inspirasjon fra østen og mer klassiske peruianske. Det er STERK mat – mye smaker, krutt, syre og matglede som kommer på tallerkenene.  Takk for mat og drikke, Aymara – Jeg kommer igjen!

Viewing all 181 articles
Browse latest View live




Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC